• Link został skopiowany

Szybki obiad, który nasyci do wieczora. To tylko trzy składniki, a smaku co niemiara

Bywają takie dni, kiedy zwyczajnie nie mamy siły lub nie chce nam się poświęcać godzin na przygotowanie obiadu. Dziś mamy dla was przepis, którego wykonanie zajmuje mniej niż kwadrans, a smakuje jak z dobrej restauracji. Nastaw piekarnik, weź ser, boczek i zielone smarowidło. Za chwilę możesz już wołać bliskich do stołu.
Camembert pieczony w boczku
Alexander Prokopenko /Shutterstock

Ten obiad robi się niemal piorunem i nie jest to marketowy gotowiec do podgrzania lub danie instant. Jeśli masz mało czasu na gotowanie, a doba bezczelnie nie chce się rozciągnąć lub wolisz poświęcić wiosenne popołudnie na spacer po parku, zamiast dyndać w kuchni, mamy świetny przepis. Pieczony camembert to prawdziwy przysmak, którego w zasadzie ty nie musisz przygotowywać, bo całą robotę "odwala" piekarnik. Jednak sam upieczony ser, mimo że pyszny, wygląda mizernie. Dodatek boczku i zielonego pesto nie tylko poprawi prezencję serowych krążków, lecz także sprawi, że danie będzie smaczniejsze i dużo bardziej sycące. Do tego lekka surówka, ziołowa bagietka i można zamienić swoją kuchnię w salę w restauracji. Przynajmniej na czas jedzenia. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na camembert zapiekany w cieście z jajkiem

Pieczony camembert z boczkiem i pesto. Pyszny obiad w mniej niż kwadrans

Składniki:

  • 2 krążki sera camembert (lub więcej, jeśli masz większą rodzinę),
  • 10 cienkich plastrów wędzonego boczku (może być więcej),
  • zielone pesto.

Pieczony camembert - sposób wykonania:

  1. Camembert warto chwilę wcześniej wyjąć z lodówki, by nabrał temperatury pokojowej, ale nie jest to konieczne. Następnie na desce połóż na krzyż po pięć kawałków boczku.
  2. Na środku połóż ser i wierzch delikatnie posmaruj pesto. Następnie zawiń całość w plastry boczku tak, by nic nie odstawało.
  3. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni. Owinięty boczkiem ser ułóż na blaszce do pieczenia złączeniem do dołu (wcześniej wyłóż blaszkę papierem do pieczenia) i włóż do piekarnika.
  4. Całość zapiekaj przez ok. 10-12 minut lub do momentu, aż boczek się wytopi i zarumieni. Podawaj od razu po upieczeniu - wówczas ser cudownie się rozpłynie.

Tak przygotowany camembert świetnie komponuje się z sałatą polaną sosem winegret lub z konfiturą żurawinową albo porzeczkową. Możesz do zapiekania dołożyć ćwiartki jabłka lub brzoskwini i lekko polać je miodem. Połączenie słonego sera, boczku i słodkich owoców to mistrzostwo świata. 

Więcej o: