Więcej słodkich przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Niedługo majówka, czas rodzinnych spotkań. Obiad w gronie najbliższych nie może się obejść bez deseru. Domowa szarlotka to świetny pomysł na osłodzenie sobie i swoim gościom dnia. Jej smak pozostanie na długo w pamięci. Wypróbuj już dziś nasz przepis, a nie pożałujesz. Do dzieła!
Zobacz wideo Ekspresowa szarlotka z waniliowym kremem
Składniki:
Na kruche ciasto
- Kostka zimnego masła
- Mąką pszenna (2.5 szklanki)
- Proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
- Żółtka (5 sztuk)
- Cukier puder (pół szklanki)
Nadzienie:
- Jabłka (1 kg najlepiej reneta)
- Szczypta cynamonu (opcjonalnie)
Beza:
- 5 białek
- Cukier (pół szklanki)
- Szczypta soli
- Mąka ziemniaczana (1 łyżeczka)
Przygotowanie:
- Na samym początku zajmij się przygotowaniem kruchego ciasta. Na stolnicę lub matę do pieczenia wsyp wszystkie składniki(zimne masło pokrojone w kostkę, mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder oraz żółtka). Całość dokładnie zagnieć . Podziel na dwie części (jedną większą, drugą mniejszą). Wstaw do lodówki na 20-30 min.
- Po upływie 30 min wyciągnij większą kulkę ciasta z lodówki i wyłóż na foremkę, w której będziesz je piec. Pamiętaj, aby formę do pieczenia wyłożyć papierem lub posmarować masłem. Wstaw do piekarnika na 10 min do 180 stopni. Gdy już będzie podpieczone odstaw do wystygnięcia.
- Czas na przygotowanie nadzienia. Umyj, dokładnie obierz i zetrzyj jabłka na tarce (na grubych oczach). Podsmaż na suchej patelni, jeśli lubisz cynamon dodaj odrobinkę. Odstaw do wystygnięcia.
- Teraz przygotuj bezę. Do miski wrzuć białka oraz sól. Ubijaj mikserem, gdy już piana będzie lekko ubita zacznij dodawać stopniowo nie przestając miksować cukier. Do sztywnej piany na sam koniec dodaj łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Całość dokładnie wymieszaj.
- Ostatnim etapem będzie przełożenie masy oraz bezy. Na wcześniej przygotowane kruche ciasto dodaj podsmażone jabłka, następnie bezę. Na sam koniec zetrzyj przygotowane wcześniej kruche ciasto, które po upieczeniu stanie się kruszonką.
- Piecz w nagrzanym wcześniej piekarniku na 180 stopni przez 40-45 minut.
Domowa szarlotka z bezą to jeden z tych deserów, któremu nie sposób się oprzeć. Jeśli lubisz lody to śmiało podawać z kulką śmietankowych lub waniliowych. Takie ciasto mile zaskoczy każdego gościa. Smacznego!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.