Ciasto z truskawkami na oleju. Tylko kilka składników, ale musisz je porządnie ubić

Ciasto z truskawkami na oleju to deser idealny dla każdego fana letnich smaków. To pyszne i puszyste ciasto zrobisz z kilku składników, które zawsze masz w kuchni, a do pracy będzie potrzebny wyłącznie mikser. Nie ma lepszego deseru do popołudniowej kawki.

Więcej przepisów z truskawkami w roli głównej znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Jeśli chodzi o najlepsze desery z truskawkami, wysokie miejsce na podium zajmuje ciasto z truskawkami na oleju. Smakuje naprawdę bosko, a do tego jest puszyste i wilgotne. Przepis na ciasto jest banalny, ale warto dopilnować czasu miskowania - im dłużej, tym bardziej puszyste i smaczne będzie ciasto.

Ciasto bananoweCiasto bananowe - przepis. Będzie wilgotne, ale ważne jest ubijanie

Ciasto z truskawkami na oleju - przepis na najlepszy letni deser

Potrzebne składniki:

  • 1 szklanka oleju roślinnego
  • 1 szklanka mleka
  • 1 i 1/4 szklanki drobnego cukru
  • 4 jajka rozmiar L
  • 3 szklanki mąki pszennej (typ 450 lub 500)
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500 g truskawek

Ciasto z truskawkami na oleju - sposób wykonania

  1. Na samym początku upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. Następnie przygotuj miskę i wbij do niej jajka. Dodaj cukier, cukier waniliowy i utrzyj całość na jasny i puszysty kogel-mogel. Masa powinna wyraźnie zwiększyć swoją objętość (dwu lub trzykrotnie). To może zająć nawet do 15 minut.
  2. Zmniejsz obroty miksera i cienką strużką wlej najpierw olej, a następnie mleko. Dodaj przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i wymieszaj całość szpatułką tylko do momentu, aż składniki się połączą i nie będzie żadnych grudek.
  3. Przygotuj formę do pieczenia i wyłóż ją papierem lub nasmaruj masłem. Ostrożnie wylej ciasto do formy i wyrównaj wierzch. 
  4. Na wierzchu ciasta połóż truskawki pokrojone w plastry lub przekrojone na pół. 
  5. Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 stopni. Ciasto z truskawkami piecz ok. 45-50 minut lub do "suchego patyczka". Po ostudzeniu udekoruj cukrem pudrem.

Przepyszne twarogowe placuszki z jabłkiemRacuchy - przepis. Wytrawna wersja śniadaniowej klasyki w pół godziny

Chwila miksowania i najlepsze ciasto z truskawkami gotowe. Jeśli tak jak my kochasz letnie desery z owocami, koniecznie wypróbuj ten przepis na ciasto już dziś. Zachwyt domowników gwarantowany.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: