• Link został skopiowany

Racuchy - przepis, który cię zafascynuje. Wytrawna wersja śniadaniowej klasyki w pół godziny

Racuchy kojarzą nam się z pulchnymi placuszkami, często podawanymi w towarzystwie owoców i koniecznie obficie oprószonymi cukrem pudrem. Dziś mamy przepis, który udowodni, że racuchy na słono są tak samo pyszne, jak dotychczas znana wersja. Jedyne czego potrzebujesz to podstawowe składniki, minimum cierpliwości i... kiełbasa.
Przepyszne twarogowe placuszki z jabłkiem
Aigneis /Shutterstock

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Jeśli marzy ci się pyszne i sycące śniadanie w wersji wytrawnej, mamy dla ciebie prawdziwy hit. Kochasz racuchy, ale z chęcią spróbujesz czegoś nowego? A co powiesz na racuchy na słono z kiełbasą? Gwarantujemy, że jak spróbujesz ich raz, uwierzysz w miłość od pierwszego kęsa.

Racuchy - przepis w wersji na słono

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody
  • olej
  • przyprawy: sól, pieprz, tymianek, oregano, szczypta cukru
  • ponadto: pętko ulubionej kiełbasy (najlepiej użyć podwędzonej)

Racuchy na słono - sposób wykonania:

  1. Przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę oraz sodę. Następnie dodaj przyprawy w ulubionych proporcjach i dokładnie wymieszaj całość.
  2. Do drugiej miski wbij jajka, dodaj wodę oraz mleko i chwilę miksuj całość, aż składniki się połączą. Następnie, mokre składniki wlej od suchych i zacznij miksować na wolnych obrotach do momentu, aż znikną grudki. Na koniec dodaj 2 łyżki oleju. Miskę z ciastem odłóż na pół godziny, by ciasto nieco urosło.
  3. Kiedy ciasto rośnie, pokrój kiełbasę w plasterki.
  4. Rozgrzej patelnię z dodatkiem oleju. Za pomocą chochelki nakładaj porcje ciasta i na wierzch połóż plasterek kiełbasy. Racuchy smaż z obu stron na średniej mocy palnika. Kiedy będą złote i apetyczne, zdejmij je z patelni i połóż na ręczniku papierowym, by odciekły z nadmiaru tłuszczu.

Takie racuszki to świetna opcja śniadaniowa, jeśli lubisz porządnie zjeść, a dodatkowo jesteś fanem prostoty i klasyki. Jeśli znudziły ci się kanapki lub jajecznica, koniecznie wypróbuj nasz przepis na racuchy na słono.

Zobacz wideo

 Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina. 

Więcej o: