Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Jeśli marzy ci się pyszne i sycące śniadanie w wersji wytrawnej, mamy dla ciebie prawdziwy hit. Kochasz racuchy, ale z chęcią spróbujesz czegoś nowego? A co powiesz na racuchy na słono z kiełbasą? Gwarantujemy, że jak spróbujesz ich raz, uwierzysz w miłość od pierwszego kęsa.
Racuchy - przepis w wersji na słono
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody
- olej
- przyprawy: sól, pieprz, tymianek, oregano, szczypta cukru
- ponadto: pętko ulubionej kiełbasy (najlepiej użyć podwędzonej)
Racuchy na słono - sposób wykonania:
- Przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę oraz sodę. Następnie dodaj przyprawy w ulubionych proporcjach i dokładnie wymieszaj całość.
- Do drugiej miski wbij jajka, dodaj wodę oraz mleko i chwilę miksuj całość, aż składniki się połączą. Następnie, mokre składniki wlej od suchych i zacznij miksować na wolnych obrotach do momentu, aż znikną grudki. Na koniec dodaj 2 łyżki oleju. Miskę z ciastem odłóż na pół godziny, by ciasto nieco urosło.
- Kiedy ciasto rośnie, pokrój kiełbasę w plasterki.
- Rozgrzej patelnię z dodatkiem oleju. Za pomocą chochelki nakładaj porcje ciasta i na wierzch połóż plasterek kiełbasy. Racuchy smaż z obu stron na średniej mocy palnika. Kiedy będą złote i apetyczne, zdejmij je z patelni i połóż na ręczniku papierowym, by odciekły z nadmiaru tłuszczu.
Takie racuszki to świetna opcja śniadaniowa, jeśli lubisz porządnie zjeść, a dodatkowo jesteś fanem prostoty i klasyki. Jeśli znudziły ci się kanapki lub jajecznica, koniecznie wypróbuj nasz przepis na racuchy na słono.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.