-
Haps
-
Jak przygotować
- Kiszonka lepsza od ogórków i kapusty. Musisz zapełnić całą piwnicę, ale sezon jest krótki
Kiszonka lepsza od ogórków i kapusty. Musisz zapełnić całą piwnicę, ale sezon jest krótki
Polacy uwielbiają kiszonki i chociaż wciąż najpopularniejszymi kiszonkami są ogórki i kapusta, coraz więcej osób stawia na inne warzywa. Kisimy rzodkiewki, szparagi i pomidory, ale założę się, że o tej kiszonce mało kto słyszał, a jest naprawdę przepyszna. Zimą zrobisz z niej najlepszą zupę, ale nie ma na co czekać, sezon jest krótki.
Wśród najlepszych kiszonek, obok ogórków i kapusty śmiało możemy wymienić także buraki. Kiszone buraki są podstawą pysznego barszczu i buraki kisimy przez prawie cały rok, ponieważ z łatwością można je dostać w każdym sklepie. Inaczej rzecz ma się z botwinką, którą też można, a nawet trzeba zamknąć w słoiki i ustawić na półce z innymi kiszonkami. Przepis na kiszoną botwinkę jest bardzo łatwy, zimą zrobisz z niej pyszną zupę, ale lepiej się pospiesz - młode liście buraków lada chwila znikną ze straganów.
Kiszonka, o której mało kto słyszał. Zimą zrobisz z niej najlepszą zupę
Składniki:
- 2 pęczki botwiny,
- 6 ząbków czosnku,
- 6 listków laurowych,
- 6 kawałków korzenia chrzanu,
- 6 kulek ziela angielskiego,
- solanka (2 litry wody i 2 łyżki soli).
Kiszonka botwinka na zimę. Sposób wykonania:
- Zacznij od przygotowania solanki. Wodę wlej do garnka i dodaj sól. Wymieszaj i zagotuj. Następnie pozostaw do ostygnięcia.
- Kiedy solanka stygnie, przygotuj botwinkę. Dokładnie ją umyj, osusz i posiekaj. Przygotuj także dwa litrowe słoiki. Wyparz je i osusz.
- Na dno słoików połóż po 3 ząbki czosnku, 3 listki laurowe i trzy kawałki chrzanu. Dodaj także ziele angielskie.
- Posiekaną botwinkę włóż do słoików i upchnij delikatnie. Następnie zalej solanką i zakryj słoiki gazą lub ściereczką lnianą.
- Słoiki z botwinką odstaw na 2-3 dni w miejsce o temperaturze pokojowej. Po upływie tego czasu, na wierzchu powinna zbierać się piana. Po tym czasie szczelnie zakręć słoiki i zanieś do piwnicy.