Ogórki małosolne to ulubiony letni przysmak wielu osób. Niektórzy tylko się nimi zajadają, inni sami próbują zrobić je w domu. Ci, którym do tej pory się to nie udawało lub próbują zrobić je pierwszy raz, powinni wiedzieć, jaką wodą zalewać ogórki małosolne. Błąd może bowiem sporo kosztować.
Choć zrobienie tych przetworów nie należy do bardzo trudnych, to jednak są pewne zasady, których trzeba się trzymać. Przede wszystkim warto przed przystąpieniem do pracy sprawdzić, czy na pewno wszystko mamy. Do przygotowania ogórków małosolnych potrzebne są:
Solanka to pierwszy krok, od którego zaczyna się robienie małosolnych. Jej zrobienie nie jest trudne. Poniżej tłumaczymy to punkt po punkcie.
W ten sposób doszliśmy do momentu, w którym wiesz już, jaką wodą zalewać ogórki małosolne. Ale dlaczego akurat taką? Otóż zimna woda nie ma właściwości bakteriobójczych, przez co w słoiku z małosolnymi mogą zacząć rozwijać się drobnoustroje. Z kolei gorąca woda zniszczy ewentualne bakterie i grzyby, ale może też pozbawić ogórki cennych wartości odżywczych. Dlatego najlepiej używać wody letniej.
PORADA! Do zrobienia solanki można użyć wody z kranu. Ważne jednak, by nie była ani zbyt twarda, ani zbyt miękka. Najlepiej sprawdzi się woda o średniej twardości. Jeśli w twoim domu takiej nie ma lub nie masz pewności, jaka jest, możesz skorzystać z wody mineralnej lub źródlanej.
Woda to jedno, ale nie mniej ważna jest także odpowiednia sól. Najlepiej wybierać kamienną zamiast jodowanej. Ważne są także proporcje. Zawsze pamiętaj, że w przypadku ogórków małosolnych przypada jedna pełna (chociaż nie mocno czubata) łyżka soli na jeden litr wody. Koleżanka z redakcji kiedyś stwierdziła, że jak da czubatą łyżkę, ogórki małosolne zrobią się szybciej i będą lepiej smakować. Było wręcz odwrotnie, dlatego lepiej ściśle trzymać się proporcji.