• Link został skopiowany

Zapomnij o mizerii. Skrój do miski te smaki lata i ciesz się orzeźwiającą, wyjątkowo pyszną surówką

Wielu z nas kocha lato za sezonowe owoce i warzywa. Warto z nich korzystać, bo w łatwy sposób można wyczarować z nich naprawdę wiele wspaniałych przekąsek. Moim ostatnim odkryciem jest ta surówka. Na prośbę domowników podaję ją nawet do kilku razy w tygodniu.
Surówka z ogórków małosolnych i pomidorów
fot. Redakcja

Mizeria to pyszny dodatek do obiadu, ale nie oszukujmy się - potrafi się znudzić. Jeśli tak się stało, warto trochę poeksperymentować i przygotować coś nowego. Taki powiew świeżości może całkowicie odmienić rodzinny posiłek. Oto przepis na surówkę z pomidorów i ogórków małosolnych. 

Zobacz wideo Nowy sposób na ogórki małosolne. Zrób je na sucho!

Surówka z ogórków małosolnych i pomidorów. Bije mizerię na głowę 

Gdy mówię, że robię surówkę z ogórków małosolnych i pomidorów, spotykam się z dziwnymi spojrzeniami. Wiele osób nie wierzy mi, że jest to naprawdę pyszne. Szybko jednak zmieniają zdanie, gdy spróbują tego połączenia. 

Jeśli znudziła ci się już mizeria i szukasz nowych ciekawych smaków, to ta surówka jest strzałem w dziesiątkę. Świetnie komponuje się z sosami oraz pieczonym i smażonym mięsem. Jak ją przygotować? 

Składniki: 

  • duże, dojrzałe pomidory
  • 6 ogórków małosolnych, 
  • 3 ząbki czosnku, 
  • posiekana natka pietruszki, 
  • sól, pieprz, 
  • płaska łyżeczka cukru, 
  • odrobina oliwy, 
  • 1 łyżka octu jabłkowego (opcjonalnie). 

Obłędna surówka, którą pokochasz od pierwszego kęsa. Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania: 

  1. Pomidory i ogórki pokrój w kostkę. Nie musi być drobna, by pomidor szybko nie puścił soku. Przełóż je do miski.  
  2. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekaną natkę pietruszki, oliwę oraz sól, pieprz i odrobinę cukru do smaku. 
  3. Możesz dolać też trochę octu. Całość dokładnie wymieszaj.  
  4. Surówka świetnie smakuje jako dodatek do obiadu, ale też jako samodzielny posiłek. W tym drugim przypadku dodaję do niej ugotowany makaron i opcjonalnie odrobinę majonezu. W każdej z tych opcji jest po prostu obłędna. Smacznego! 
Więcej o: