Mizeria to pyszny dodatek do obiadu, ale nie oszukujmy się - potrafi się znudzić. Jeśli tak się stało, warto trochę poeksperymentować i przygotować coś nowego. Taki powiew świeżości może całkowicie odmienić rodzinny posiłek. Oto przepis na surówkę z pomidorów i ogórków małosolnych.
Zobacz wideo Nowy sposób na ogórki małosolne. Zrób je na sucho!
Surówka z ogórków małosolnych i pomidorów. Bije mizerię na głowę
Gdy mówię, że robię surówkę z ogórków małosolnych i pomidorów, spotykam się z dziwnymi spojrzeniami. Wiele osób nie wierzy mi, że jest to naprawdę pyszne. Szybko jednak zmieniają zdanie, gdy spróbują tego połączenia.
Jeśli znudziła ci się już mizeria i szukasz nowych ciekawych smaków, to ta surówka jest strzałem w dziesiątkę. Świetnie komponuje się z sosami oraz pieczonym i smażonym mięsem. Jak ją przygotować?
Składniki:
- duże, dojrzałe pomidory,
- 6 ogórków małosolnych,
- 3 ząbki czosnku,
- posiekana natka pietruszki,
- sól, pieprz,
- płaska łyżeczka cukru,
- odrobina oliwy,
- 1 łyżka octu jabłkowego (opcjonalnie).
Obłędna surówka, którą pokochasz od pierwszego kęsa. Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Pomidory i ogórki pokrój w kostkę. Nie musi być drobna, by pomidor szybko nie puścił soku. Przełóż je do miski.
- Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekaną natkę pietruszki, oliwę oraz sól, pieprz i odrobinę cukru do smaku.
- Możesz dolać też trochę octu. Całość dokładnie wymieszaj.
- Surówka świetnie smakuje jako dodatek do obiadu, ale też jako samodzielny posiłek. W tym drugim przypadku dodaję do niej ugotowany makaron i opcjonalnie odrobinę majonezu. W każdej z tych opcji jest po prostu obłędna. Smacznego!