Nie poznańskie koziołki, a gołąbki. Smakują obłędnie i robi się je dużo szybciej niż tradycyjne

Posłuchaj artykułu (ładuję...)
Gołąbki kocha wielu Polaków. Większość przyznaje się jednak, że ze względu na to, jak pracochłonne jest ich przygotowanie, rezygnuje z ulubionego dania. Jednak wcale nie trzeba tego robić! Wystarczy zamienić tradycyjną recepturę na przepis na gołąbki po poznańsku.

Gołąbki po poznańsku to wersja kultowego dania, która z pewnością przypadnie do gustu leniuchom. Są łatwiejsze i szybsze w przygotowaniu. Z tym przepisem można zapomnieć o problematycznym parzeniu kapusty i zawijaniu farszu.  

Zobacz wideo Przepis na gołąbki bez zawijania

Gołąbki po poznańsku - przepis. Zrobisz je ekspresowo i tak samo znikną z talerza 

Gołąbki po poznańsku to przepis szybszy i dużo prostszy od tradycyjnego, więc nic dziwnego, że ma wielu zwolenników. Ja również bardzo często je przygotowuję, ponieważ często nie mam zbyt dużo czasu na gotowanie. Jak je zrobić? Łatwiej się nie da! 

Składniki: 

  • pół kapusty włoskiej, 
  • pół kilograma zmielonej wieprzowiny, najlepiej łopatki lub karkówki, 
  • 1-2 cebule
  • ok. 300 g ugotowanego ryżu, 
  • 2 jajka, 
  • przyprawy: sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, 
  • passata pomidorowa, 
  • mąka pszenna. 

Szybkie gołąbki bez zawijania. Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania: 

  1. Kapustę poszatkuj i włóż do garnka. Następnie zalej wrzątkiem i gotuj na wolnym ogniu, aż zmięknie. Do wody dodaj oczywiście odrobinę soli i listek laurowy. Kiedy kapusta będzie miękka, odcedź ją.  
  2. Do miski przełóż mięso, dodaj ugotowany ryż. Wbij jajka, dołóż kapustę, wsyp odrobinę soli i pieprzu do smaku. 
  3. W kolejnym kroku dodaj cebulę startą na średnich oczach tarki. Całość dokładnie wymieszaj i formuj jak pulpety. Następnie obtocz je w mące.  
  4. Na głębokiej patelni rozgrzej olej i obsmaż oszukane gołąbki z każdej strony. Zmniejsz moc palnika, zalej je szklanką wody i dodaj passatę pomidorową (ok. 300-500 ml), kilka kulek ziela angielskiego i listki laurowe. Dopraw do smaku.  
  5. Duś na wolnym ogniu przez około kwadrans. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego! 
Więcej o:

Komentarze (0)

Nie poznańskie koziołki, a gołąbki. Smakują obłędnie i robi się je dużo szybciej niż tradycyjne

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy - napisz pierwszy z nich!

Zgłoś komentarz

Czy masz pewność, że ten post narusza regulamin?

Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę
Dziękujemy za zgłoszenie

Komentarz został zgłoszony do moderacji

Nadaj nick

Nazwa użytkownika (nick) jest wymagana do oceniania, komentowania oraz korzystania z forum.

Wpisz swój nick
Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę

Użyj od 3 do 30 znaków. Nie używaj polskich znaków, wielkich liter i spacji. Możesz użyć znaków - . _ (minus, kropka, podkreślenie).