Naleśniki bez jajek i mleka? O mące też zapomnij. Zrób je z tym nietypowym składnikiem. Będzie pysznie

Naleśnikom mało kto może się oprzeć. Można przygotować je na wiele różnych sposobów - zarówno na słodko, jak i na słono. Ale bez jajek, mleka i mąki? Tak, to możliwe. Oto wyjątkowy przepis, który zaskakuje każdego.

Naleśniki kochają dzieci i dorośli. Alergie i niektóre dolegliwości nie zawsze pozwalają nam jednak na przygotowanie ich w tradycyjnej formie. Próbować czegoś nowego warto również, gdy nie mamy problemów z używaniem popularnych składników. Moje eksperymentowanie zakończyło się sukcesem. Zobaczcie, jak przygotować naleśniki bez jajek i mleka. 

Zobacz wideo Naleśniki buraczane

Naleśniki bez jajek i mleka. Mąkę również schowaj na później 

Naleśniki przygotowanie w inny niż tradycyjny sposób, wcale nie muszą źle smakować. Przekonałam się o tym na własnej skórze. Gdy trafiłam na przepis na danie z soczewicą, wiedziałam od razu, że muszę go wypróbować. Odłożyłam więc na bok jajka, mąkę i mleko i zabrałam się do pracy. 

Składniki: 

  • 400 g suchej czerwonej soczewicy
  • szczypta kurkumy, 
  • sól, 
  • woda, 
  • 80 ml oleju

Naleśniki dla bezglutenowców - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania: 

  1. Ziarna soczewicy zalej wodą w taki sposób, by warstwa płynu była dwa razy większa od ilości soczewicy. Miskę odstaw na minimum dwie, trzy godziny.  
  2. Po tym czasie odsącz soczewicę i zblenduj ją. Dolewaj odrobinę świeżej wody, tak by uzyskać konsystencję rzadkiej śmietany.  
  3. Do tak przygotowanego ciasta dodaj sól i kurkumę. Na koniec, cały czas blendując, dolej olej.  
  4. Rozgrzej dobrze patelnię. Wybierz taką, do której nic nie przywiera lub dedykowaną specjalnie do smażenia naleśników. Wlej porcję ciasta i rozporządź ją dokładnie na patelni.  
  5. Naleśnika po chwili ostrożnie przewróć na drugą stronę.  
  6. Gotowe danie serwuj z ulubionymi składnikami. Najlepiej smakują z farszem wytrawnym - mięsem, pieczarkami i serem. Smacznego!
Więcej o: