Naleśniki kochają dzieci i dorośli. Alergie i niektóre dolegliwości nie zawsze pozwalają nam jednak na przygotowanie ich w tradycyjnej formie. Próbować czegoś nowego warto również, gdy nie mamy problemów z używaniem popularnych składników. Moje eksperymentowanie zakończyło się sukcesem. Zobaczcie, jak przygotować naleśniki bez jajek i mleka.
Zobacz wideo Naleśniki buraczane
Naleśniki bez jajek i mleka. Mąkę również schowaj na później
Naleśniki przygotowanie w inny niż tradycyjny sposób, wcale nie muszą źle smakować. Przekonałam się o tym na własnej skórze. Gdy trafiłam na przepis na danie z soczewicą, wiedziałam od razu, że muszę go wypróbować. Odłożyłam więc na bok jajka, mąkę i mleko i zabrałam się do pracy.
Składniki:
- 400 g suchej czerwonej soczewicy,
- szczypta kurkumy,
- sól,
- woda,
- 80 ml oleju.
Naleśniki dla bezglutenowców - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Ziarna soczewicy zalej wodą w taki sposób, by warstwa płynu była dwa razy większa od ilości soczewicy. Miskę odstaw na minimum dwie, trzy godziny.
- Po tym czasie odsącz soczewicę i zblenduj ją. Dolewaj odrobinę świeżej wody, tak by uzyskać konsystencję rzadkiej śmietany.
- Do tak przygotowanego ciasta dodaj sól i kurkumę. Na koniec, cały czas blendując, dolej olej.
- Rozgrzej dobrze patelnię. Wybierz taką, do której nic nie przywiera lub dedykowaną specjalnie do smażenia naleśników. Wlej porcję ciasta i rozporządź ją dokładnie na patelni.
- Naleśnika po chwili ostrożnie przewróć na drugą stronę.
- Gotowe danie serwuj z ulubionymi składnikami. Najlepiej smakują z farszem wytrawnym - mięsem, pieczarkami i serem. Smacznego!