Ogórki gruntowe zbierane są od czerwca do początku października. Można je dodawać na surowo do wielu potraw kuchni polskiej, jednak większość osób decyduje się na zakonserwowanie w słoiku. Szczególną popularnością cieszą się ogórki małosolne. Aby podkręcić ich smak, radzimy dodać do nich nieco pikanterii.
Na kanale Menu Dorotki na YouTube pojawił się niedawno wyjątkowy przepis na ogórki małosolne. Jeśli klasyczna receptura na ten przysmak już ci się nieco znudziła, koniecznie dodaj do zielonych warzyw ostre papryczki. Wzbogacą smak i aromat ogórków w sposób, o jakim ci się nie śniło. Pamiętaj jednak, by zaopatrzyć się w... kamień! To właśnie on sprawi, że warzywa zakonserwują się tak, że czapki z głów!
Składniki:
Składniki na zalewę:
Nalej do zlewu zimnej wody. Wrzuć tam ogórki na ok. 3 do 5 minut. Po tym czasie opłucz je pod bieżącą wodą i wytnij małe kolce z brodawek. Możesz to zrobić w prosty sposób, pocierając jednym warzywem o drugie. Pozostałe składniki również dokładnie opłucz pod bieżącą wodą. Liść chrzanu posiekaj na mniejsze kawałki, czosnek z kolei podziel na ząbki, a następnie każdy z nich zgnieć nożem. Korzeń chrzanu pokrój na małe fragmenty i to samo zrób z papryką. W kolejnym kroku ułóż wszystkie składniki warstwowo w dużym słoju. Zacznij od liścia chrzanu. Połóż na nim koper, ząbki czosnku, trochę korzenia chrzanu, paprykę i ogórki. Powtarzaj tę czynność, aż wszystkie składniki znajdą się w pojemniku.
Teraz przyszedł czas na zalewę. Wsyp sól do ciepłej wody i wymieszaj, a w dalszej kolejności przelej powstałą mieszankę do słoja. Na koniec przygnieć zawartość kamieniem i odstaw na 1-2 dni. W tym czasie smaki się "przegryzą", a ogórki zyskają wyjątkowy aromat. Gotowe rarytasy możesz trzymać w lodówce i zajadać się nimi, kiedy najdzie cię ochota. Smacznego!