Jak zrobić mizerię na zimę do słoików? Będzie pyszna i chrupiąca, ale zrezygnuj z tej czynności

Jak zrobić mizerię na zimę do słoików, żeby była chrupiąca i pyszna, niemal tak samo jak latem? Niektórym wydaje się to niemożliwe, ale mówię wam - sposób mojej babci jest niezawodny. Przetwory robione z wykorzystaniem soli nie są trudne w wykonaniu, ale w przypadku mizerii na zimę warto zadbać o jeden szczegół.

Mizeria do słoików na zimę est banalna w wykonaniu. Wystarczą świeże ogórki, oczywiście gruntowe i sól, oczywiście kamienna. Moja babcia całe swoje życie robiła najlepszą mizerię na zimę. Wystarczyło tylko odmoczyć z soli, połączyć ze śmietaną i całą zimę się zajadaliśmy pysznymi ogórkami. Ważna jednak była jedna rzecz i babcia doskonale o tym wiedziała. Nie tarła ogórków na mandolinie ani na tarce. Zawsze siekała je w nieco grubsze plastry. Dlaczego tak robiła? Zasolone ogórki oddają dużo wody i zmniejszają swoją grubość. Gdyby były starte na tarce, byłoby cienkie niczym kartka papieru. Oto przepis na mizerię na zimę do słoików, który jest w mojej rodzinie od dobrych kilkudziesięciu lat. 

Zobacz wideo Sprawdź, jak zrobić kapustę małosolną. Lepsza od ogórków!

Mizeria na zimę do słoików - przepis, który musisz wykonać latem

Składniki:

  • 3 kg średnich ogórków gruntowych,
  • kilka łyżek posiekanego koperku,
  • 2 łyżki cukru,
  • 3 pełne łyżki soli,
  • 4-5 łyżek octu.

Jak zrobić mizerię na zimę? Sposób wykonania:

  1. Jeśli twoje ogórki były zrywane więcej niż 4 godziny wcześniej, przełóż je do miski i namocz w zimnej wodzie, by odzyskały utraconą jędrność. Mocz je przez ok. 2 godziny, następnie wyszoruj.
  2. Ogórki obierz i pokrój w plastry. Lepiej nie używaj tarki - wówczas plastry będą zbyt cienkie i stracą swoją sprężystość, a konsystencja mizerii będzie przypominała bardziej sos.
  3. Starte ogórki przełóż do miski, dodaj sól, cukier ocet i koperek i całość dokładnie wymieszaj dłońmi, masując przy tym, by składniki marynaty dokładnie weszły w ogórki. Pozostaw na godzinę.
  4. Przygotuj czyste i wyparzone słoiki. Do każdego z nich włóż ogórki razem z zalewą, która się wytworzyła i szczelnie zakręć.
  5. Przygotuj duży garnek i jego dno wyłóż ściereczką. Ułóż słoiki jeden obok drugiego tak, by się nie dotykały. Zalej wodą do poziomu ok. 3/4 wysokości słoików i zagotuj na niewielkim ogniu. Od momentu zagotowania pasteryzuj przez 5 minut. Następnie pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Taka mizeria powinna zapełnić twoją spiżarnię. Całą jesień i zimę nie będziesz mieć problemów z wymyśleniem surówki do obiadu, bo zawsze będziesz mieć pod ręką najlepszą mizerię. Pamiętaj jednak, przy wcześniej przepłukać je na sitku, chyba że smak będzie ci odpowiadał - wówczas nie jest to konieczne.

Robisz przetwory z ogórków?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.