Rozumiem ogórki, ale... pomidory małosolne? Ten przepis Tomasza Strzelczyka mnie zaskoczył

Ogórki małosolne znamy i kochamy. Ale o tak przygotowanych pomidorach zapewne słyszało niewielu z nas. Ten przepis Tomasza Strzelczyka to totalny hit. Kupiłam już wszystkie składniki i sama zabieram się za ich przygotowywanie.

Nie tylko ogórki, ale też pomidory małosolne, mogą być świetnym dodatkiem do obiadów czy kanapek. Ich przygotowanie jest naprawdę proste, a taka przekąska z pewnością zaskoczy wszystkich gości. Jak ją zrobić? To banalnie proste. 

Zobacz wideo Nie tylko ogórki można kisić. Zobacz, jak przyrządzić pomidory kiszone

Pomidory małosolne Tomasza Strzelczyka. Ten przepis mnie zszokował 

Przepis na pomidory małosolne wielu może zaskoczyć. Ja byłam zszokowana, gdy zobaczyłam film z recepturą Strzelczyka w serwisie YouTube. Nigdy nawet nie pomyślałam, by przygotować w ten sposób te warzywa. Czuję, że do końca lata moja rodzina będzie zajadać się tą przekąską.  

Składniki: 

  • 2 kg małych pomidorów, np. koktajlowych,  
  • 10 ząbków czosnku, 
  • kilka baldachów kopru,  
  • 3-4 liście winogron lub porzeczki, 
  • 2 liście wiśni,  
  • liść chrzanu, 
  • 2 liście laurowe,  
  • mały kawałek chrzanu,  
  • łyżka pieprzu w ziarnach, 
  • łyżka soli kamiennej niejodowanej na 500 ml wody gazowanej. 

Jak zrobić pomidory małosolne? Sposób przygotowania krok po kroku 

Jeśli masz już wszystkie składniki, to możesz zabierać się do pracy - a jest jej naprawdę niewiele. Przepis jest bowiem naprawdę prosty i poradzi z nim sobie każdy, nawet początkujący, amator gotowania

 

Sposób przygotowania: 

  1. Umyj i osusz pomidory, a następnie każdy nakłuj za pomocą wykałaczki.
  2. Czosnek obierz i rozgnieć dłonią, obrany korzeń chrzanu pokrój w plasterki. Wrzuć je do słoika. 
  3. Dodaj także przyprawy: pieprz ziarnisty, liść chrzanu, liście laurowe, liście wiśni, liście winogron lub porzeczki i kilka baldachów kopru. Upchnij je na dno słoika, a następnie wrzuć pomidory.  
  4. Pomiędzy partie pomidorów dodaj pozostałe kwiaty kopru i liście winogron lub porzeczki. 
  5. Do dzbanka wlej wodę gazowaną oraz dodaj sól. Pamiętaj, że na każde pół litra wody, potrzebna jest łyżka soli. Dokładnie wymieszaj i zalej solanką pomidory. Zakręć słoik i odstaw na dobę. Przechowuj w lodówce do trzech dni. Smacznego!
Więcej o: