• Link został skopiowany

Ogórki małosolne będą chrupiące i twarde. Zrób je według zasady 3x1

Kto nie mógł doczekać się ogórków małosolnych ręka do góry. Tak, my też jesteśmy w tym gronie. To jedne z najsmaczniejszych warzyw sezonowych, jakie widział świat. Oczywiście pod warunkiem, że są dobrze zrobione. Nie jest to trudne, ale trzeba pamiętać o ważnej zasadzie dotyczącej proporcji.
Ogórki małosolne
Ka_Q / pixabay.com

Ogórki małosolne to mocny konkurent kiszonych. Gdy zaczyna się sezon, w wielu domach inne warzywa schodzą na dalszy plan. Nic dziwnego, bo okres, gdy je przygotowujemy, jest dość krótki, więc warto czerpać z niego pełnymi garściami. 

Zobacz wideo Ogórki małosolne można zrobić też na sucho. Potrzebna będzie foliowa torebka

Ogórki małosolne wyjdą perfekcyjnie. Zastosuj te zasady

Jak zrobić dobre ogórki małosolne? Trzeba pamiętać o podstawowej zasadzie, która dotyczy proporcji. Bardzo łatwo ją zapamiętać. Chodzi o to, że na 1 kg ogórków przypada 1 litr wody i 1 łyżka soli. Jest to więc zasada 1:1:1 lub 3x1. Wówczas ogórki małosolne wyjdą odpowiednio kruche i chrupiące, będą mieć lekko słodki, lekko kwaśny i delikatnie słony posmak oraz pachnieć świeżo dodatkami, z którymi są przygotowywane. To idealny dodatek do grilla, do sałatek lub na kanapki.

Proporcje to jednak nie wszystko. Trzeba też wybrać dobre warzywa. Ogórki powinny być oczywiście świeże, jędrne, nie mieć oznak zepsucia i być w jasnozielonym kolorze. Dobrze, jeśli nie będą zbyt duże. Znaczenie mają również sól oraz woda. Najlepiej sprawdzi się sól kamienna, z kolei woda powinna być przegotowana. Ogórki można zalać zarówno zimną, jak i ciepłą wodą. W drugim przypadku ukiszą się szybciej. 

Przepis na ogórki małosolne według metody 3x1

Składniki:

  • 1 kg ogórków gruntowych,
  • 1 litry wody,
  • 1 łyżka soli,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 4 gałązki kopru,
  • kawałek korzenia chrzanu.

Sposób przygotowania:

Słoik, w którym będziesz robić ogórki małosolne, powinien być wyparzony, czysty i suchy. Można je zrobić również w kamionce. Ogórki (jeśli chcesz, możesz je wcześniej namoczyć przez kilka godzin), chrzan i koper umyj pod kranem. Na dnie naczynia ułóż dwie gałązki. Potem włóż dwa ząbki czosnku i połowę chrzanu. Następnie zacznij układać ogórki. Nie trzeba ich wciskać ciasno jak kiszonych. Na górze ułóż resztę dodatków.

Zagotuj wodę i wymieszaj z solą. Jeśli zależy ci na czasie, ogórki możesz zalać gorącą wodą, wtedy będą gotowe szybciej. Jeśli nie, poczekaj aż zalewa wystygnie i dopiero wtedy wlej ją do słoika. Ogórki powinny być nią całkowicie zakryte. Słoik zakryj gazą, a jeśli robisz małosolne w kamionce, włóż do niej talerz, przyciśnij go kamieniem i połóż pokrywkę. Ogórki małosolne będą gotowe po około dwóch-trzech dniach.

Więcej o: