• Link został skopiowany

Żadna kiełbasa i karkówka. To na tę sałatkę znajomi zawsze czekają najbardziej

Tak, kiełbasa jest ważna, karkówka jest ważna, ale nie mniej ważne są dodatki. No bo kto dałby radę przez cały wieczór opychać się tylko mięsiwem? Trzeba je czymś zagryźć i najlepiej, żeby było to coś dla przełamania smaku. I wtedy wjeżdża ona, sałatka ziemniaczana, bez której żaden grill nie może się odbyć.
Sałatka ziemniaczana na grilla
Foodgraphy39 / Shutterstock

Na sezon grillowy Polacy czekali przez cały rok. I choć oficjalne za jego początek uznaje się majówkę, to czemu nie zacząć wcześniej, skoro pogoda na to pozwala? Pora więc wyciągnąć grille z piwnic i garaży (lub biec do sklepów po nowe), wyszorować ruszty i przygotować grillowe menu. Mięsa są ważne, nie mamy co do tego wątpliwości, w końcu to nimi grillowanie stoi. Ten tekst chcemy jednak poświęcić dodatkom, a właściwie jednemu, ale wyjątkowemu. To królowa wśród grillowych sałatek. Z mięsami komponuje się najlepiej, jest ich idealnym uzupełnieniem. Mowa oczywiście o sałatce ziemniaczanej. Najlepszą zrobisz z naszego przepisu, który znajdziesz poniżej.

Zobacz wideo Zobacz nasz szybki przepis na domowy majonez

Zanim jednak zabierzesz się do pracy, dobrze zaplanuj zakupy. Przede wszystkim musisz wiedzieć, że w sałatkach najlepiej sprawdza się konkretny typ ziemniaków - A lub AB. Są twarde i mają mało skrobi, więc kiedy je ugotujesz, nie rozpadną się, tylko pozostaną apetycznie twarde i chrupiące. Zadbaj też o inne warzywa, powinny być oczywiście świeże i jędrne. Warto wybrać nowalijki, bo właśnie trwa na nie sezon, a więc będą smakować wyśmienicie. Gdy już skompletujesz całą listę, możesz przystąpić do robienia sałatki.

Prosta sałatka ziemniaczana na grilla. Zrób więcej, bo jedna miska nie wystarczy

Składniki (na jedną miskę):

  • 6 ziemniaków,
  • 6 ogórków małosolnych albo 5 kiszonych,
  • 2 pęczki rzodkiewki,
  • czerwona cebula,
  • pęczek koperku lub szczypiorku,
  • kilka łyżek majonezu,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Ziemniaki umyj, wyszoruj szczoteczką i ugotuj w mundurkach. Potem ostudź je i obierz, a następnie pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do miski. W większą kostkę pokrój również ogórki oraz rzodkiewkę. Dorzuć do ziemniaków. Obraną cebulę możesz pokroić albo w piórka, albo także w kostkę - wybór należy do ciebie. Dodaj do pozostałych warzyw. 

Koperek lub szczypiorek posiekaj. Dodaj do naczynia i dopraw wszystko solą i pieprzem. Wymieszaj. Na koniec dołóż kilka łyżek majonezu (możesz przygotować własny według naszego przepisu z wideo na górze) i jeszcze raz wszystko wymieszaj tak, by majonez dokładnie obkleił składniki. Sałatkę ziemniaczaną wstaw przed podaniem do lodówki, by smaki się przegryzły.

Sałatka ziemniaczana. Co jeszcze do niej dodać?

Do sałatki ziemniaczanej możesz dodać też zielone szparagi, jeśli lubisz. Pamiętaj, że te najsmaczniejsze wbrew pozorom wcale nie są grube. Cienkie szparagi są delikatniejsze i bardziej pożądane. Niektórzy sałatkę ziemniaczaną robią z jajkami ugotowanymi na twardo. Dobrze będą pasować również zblanszowane brokuły. 

Jeżeli zaś chodzi o sos, majonez możesz wymieszać z jogurtem naturalnym. Są również przepisy, w których do sałatki dodaje się musztardę oraz oliwę z oliwek.

Więcej o: