-
Haps
-
Jak przygotować
- Ogórki małosolne z woreczka robię co tydzień. Prostszego i wygodniejszego przepisu po prostu nie ma
Ogórki małosolne z woreczka robię co tydzień. Prostszego i wygodniejszego przepisu po prostu nie ma
Kocham ogórki małosolne, jednak ich tradycyjne przygotowywanie spędzało mi sen z powiek. Miałam dość kombinowania ze słoikami i glinianymi naczyniami. Wiecznie było coś nie tak. Do czasu, aż poznałam sposób z woreczkiem.
Ogórki małosolne z woreczka czy torebki to totalny game changer. Robi się je tak prosto, że moja rodzina ciągle je wyjada i prosi o przygotowanie kolejnej porcji. Robię to z ochotą, bo nie ma łatwiejszego przepisu niż ten. Zdradzę wam, jak prosto zrobić ogórki małosolne.
Zobacz wideo Nie tylko ogórki można kisić. Zobacz, jak przyrządzić pomidory kiszone
Ogórki małosolne z torebki - przepis. Latem nie może ich zabraknąć na moim stole
Do niedawna myślałam, że przygotowanie ogórków małosolnych to kupa pracy. Okazało się, że sposób z woreczkiem skraca czas przygotowania tej przekąski do minimum. Przepis na małosolne z torebki nie obejmuje żadnej specjalistycznej zalewy. Nie będziesz też potrzebować żadnych sprzętów czy wymyślnych naczyń.
Składniki:
- 1 kg ogórków,
- 1 łyżka gorczycy,
- 6 ząbków czosnku,
- 3-4 ziarna ziela angielskiego,
- 3-4 liście laurowe,
- 2 łyżeczki soli,
- 10 cm korzenia chrzanu,
- 2 sztuki kopru.
Przepis na ogórki małosolne z woreczka. Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Umyj i osusz ogórki, a następnie odetnij końcówki lub natnij je, tworząc krzyżyk.
- Ogórki przełóż do woreczka strunowego. Dodaj koper, chrzan, gorczycę, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie oraz sól. Całość dokładnie wymieszaj i rozprowadź po wszystkich ogórkach. Możesz na koniec potrząsnąć energicznie workiem.
- Zamknij szczelnie i włóż do lodówki na cztery godziny. Po tym czasie ogórki wyjmij z lodówki i zostaw w temperaturze pokojowej na kolejny dzień.
- Podawaj do sosów, mięs czy kanapek. Będzie doskonale komponować się do kanapki z aromatycznym smalcem czy pastą warzywną. Smacznego!