Ogórki małosolne z woreczka robię co tydzień. Prostszego i wygodniejszego przepisu po prostu nie ma

Kocham ogórki małosolne, jednak ich tradycyjne przygotowywanie spędzało mi sen z powiek. Miałam dość kombinowania ze słoikami i glinianymi naczyniami. Wiecznie było coś nie tak. Do czasu, aż poznałam sposób z woreczkiem.

Ogórki małosolne z woreczka czy torebki to totalny game changer. Robi się je tak prosto, że moja rodzina ciągle je wyjada i prosi o przygotowanie kolejnej porcji. Robię to z ochotą, bo nie ma łatwiejszego przepisu niż ten. Zdradzę wam, jak prosto zrobić ogórki małosolne.  

Zobacz wideo Nie tylko ogórki można kisić. Zobacz, jak przyrządzić pomidory kiszone

Ogórki małosolne z torebki - przepis. Latem nie może ich zabraknąć na moim stole 

Do niedawna myślałam, że przygotowanie ogórków małosolnych to kupa pracy. Okazało się, że sposób z woreczkiem skraca czas przygotowania tej przekąski do minimum. Przepis na małosolne z torebki nie obejmuje żadnej specjalistycznej zalewy. Nie będziesz też potrzebować żadnych sprzętów czy wymyślnych naczyń.  

Składniki: 

  • 1 kg ogórków
  • 1 łyżka gorczycy, 
  • 6 ząbków czosnku, 
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego, 
  • 3-4 liście laurowe, 
  • 2 łyżeczki soli, 
  • 10 cm korzenia chrzanu, 
  • 2 sztuki kopru. 

Przepis na ogórki małosolne z woreczka. Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania: 

  1. Umyj i osusz ogórki, a następnie odetnij końcówki lub natnij je, tworząc krzyżyk. 
  2. Ogórki przełóż do woreczka strunowego. Dodaj koper, chrzan, gorczycę, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie oraz sól. Całość dokładnie wymieszaj i rozprowadź po wszystkich ogórkach. Możesz na koniec potrząsnąć energicznie workiem. 
  3. Zamknij szczelnie i włóż do lodówki na cztery godziny. Po tym czasie ogórki wyjmij z lodówki i zostaw w temperaturze pokojowej na kolejny dzień.  
  4. Podawaj do sosów, mięs czy kanapek. Będzie doskonale komponować się do kanapki z aromatycznym smalcem czy pastą warzywną. Smacznego! 
Więcej o: