Mycie warzyw i owoców nie powinno być dla nas niczym nowym. Czasem jednak umycie ich pod bieżącą wodą nie wystarczy. Tak jest w przypadku truskawek, na które już wkrótce rozpocznie się sezon. Oto sposób na umycie truskawek tak, by pozbyć się zanieczyszczeń i pestycydów, bez jednoczesnej utraty smaku.
Mycie truskawek w prawidłowy sposób jest bardzo ważne. Pozwala to bowiem na pozbycie się bakterii, zanieczyszczeń oraz resztek pestycydów, które są niebezpieczne dla zdrowia człowieka. Usunięcie ich z owocu nie jest jednak niemożliwe, choć trzeba pamiętać, że nie ma metody, która gwarantowałaby pozbycie się wszystkich pestycydów. Można próbować usunąć jedynie część szkodliwych substancji. Wymaga to jednak czasu.
Proces mycia truskawek składa się z kilku etapów. Pierwszy krok to moczenie owoców w roztworze wody z octem w proporcji 3:1 przez około pięć minut. Następnie truskawki moczymy w roztworze z litra wody i łyżeczki sody oczyszczonej na kolejne pięć minut. Na koniec musimy umyć owoce pod bieżącą wodą i wysuszyć papierowym ręcznikiem. Ostatni krok jest szczególnie ważny, jeśli nie zamierzamy zjadać truskawek od razu, ale przechowywać je w lodówce. Warto pamiętać, że nadają się do spożycia przez około trzy dni.
Jeśli nie chcemy utracić smaku truskawek, nie odrywajmy szypułek. Jeśli opłuczemy truskawki pozbawione szypułek, woda może dostać się do środka owocu i smak będzie zdecydowanie mniej wyczuwalny, bardziej wodnisty. Jeśli zamierzamy przechowywać owoce w lodówce, również nie powinniśmy odrywać szypułek, ponieważ będą szybciej się psuć.