Ogórki małosolne. Co z nich zrobić? Ta surówka jest najlepsza

Ogórki małosolne to nieocenione dobro i można z nich zrobić mnóstwo pysznych rzeczy. Dziś mamy dla was surówkę do obiadu z ogórków małosolnych. Jest łatwa, smaczna, i pasuje do każdego kotleta. Składniki masz pod ręką.

Jeśli uważasz, że najlepszą surówką do letnich obiadów jest mizeria, masz pełne prawo tak myśleć. Jestem jednak pewna, że zmienisz zdanie, kiedy spróbujesz tej surówki z ogórków małosolnych i pomidorów. Jest tak pyszna, że robię ją codziennie i nigdy nie mam dość. Idealna do kurczaka i schabowego.

Zobacz wideo Znacie przepis na taką kapustę? Jeśli nie, zobaczcie nasze wideo!

Co zrobić z małosolnych? To najlepszy przepis na surówkę

Składniki:

  • 3 duże, dojrzałe pomidory,
  • 6 ogórków małosolnych,
  • 3 ząbki czosnku,
  • posiekana natka pietruszki,
  • sól, pieprz do smaku,
  • płaska łyżeczka cukru,
  • odrobina oliwy,
  • 1 łyżka octu jabłkowego.

Surówka z ogórków małosolnych - sposób wykonania:

  1. Pomidory i ogórki pokrój w kostkę. Nie musi być drobna. Przełóż je do miski.
  2. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekaną natkę pietruszki, odrobinę oliwy oraz sól, pieprz i odrobinę cukru do smaku.
  3. Jeśli lubisz, dodaj odrobinę octu i całość dokładnie wymieszaj. Podawaj jako dodatek do obiadu lub jako samodzielny posiłek, na przykład lekką kolację.

Myślę, że taka surówka sprawdzi się idealnie na każdą okazję w lato. Niestety, sezon na ogórki małosolne nie trwa wiecznie i żeby się nimi cieszyć, musimy korzystać z lata, ile się da. Młodzi, młodzi z określoną datą urodzenia - róbmy tę surówkę, jakby jutra miało nie być.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.