Jeśli uważasz, że najlepszą surówką do letnich obiadów jest mizeria, masz pełne prawo tak myśleć. Jestem jednak pewna, że zmienisz zdanie, kiedy spróbujesz tej surówki z ogórków małosolnych i pomidorów. Jest tak pyszna, że robię ją codziennie i nigdy nie mam dość. Idealna do kurczaka i schabowego.
Zobacz wideo Znacie przepis na taką kapustę? Jeśli nie, zobaczcie nasze wideo!
Co zrobić z małosolnych? To najlepszy przepis na surówkę
Składniki:
- 3 duże, dojrzałe pomidory,
- 6 ogórków małosolnych,
- 3 ząbki czosnku,
- posiekana natka pietruszki,
- sól, pieprz do smaku,
- płaska łyżeczka cukru,
- odrobina oliwy,
- 1 łyżka octu jabłkowego.
Surówka z ogórków małosolnych - sposób wykonania:
- Pomidory i ogórki pokrój w kostkę. Nie musi być drobna. Przełóż je do miski.
- Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekaną natkę pietruszki, odrobinę oliwy oraz sól, pieprz i odrobinę cukru do smaku.
- Jeśli lubisz, dodaj odrobinę octu i całość dokładnie wymieszaj. Podawaj jako dodatek do obiadu lub jako samodzielny posiłek, na przykład lekką kolację.
Myślę, że taka surówka sprawdzi się idealnie na każdą okazję w lato. Niestety, sezon na ogórki małosolne nie trwa wiecznie i żeby się nimi cieszyć, musimy korzystać z lata, ile się da. Młodzi, młodzi z określoną datą urodzenia - róbmy tę surówkę, jakby jutra miało nie być.