• Link został skopiowany

Ogórki małosolne. Co z nich zrobić? Ta surówka jest najlepsza

Ogórki małosolne to nieocenione dobro i można z nich zrobić mnóstwo pysznych rzeczy. Dziś mamy dla was surówkę do obiadu z ogórków małosolnych. Jest łatwa, smaczna, i pasuje do każdego kotleta. Składniki masz pod ręką.
Surówka z ogórków małosolnych i pomidorów
fot. Redakcja

Jeśli uważasz, że najlepszą surówką do letnich obiadów jest mizeria, masz pełne prawo tak myśleć. Jestem jednak pewna, że zmienisz zdanie, kiedy spróbujesz tej surówki z ogórków małosolnych i pomidorów. Jest tak pyszna, że robię ją codziennie i nigdy nie mam dość. Idealna do kurczaka i schabowego.

Zobacz wideo Znacie przepis na taką kapustę? Jeśli nie, zobaczcie nasze wideo!

Co zrobić z małosolnych? To najlepszy przepis na surówkę

Składniki:

  • 3 duże, dojrzałe pomidory,
  • 6 ogórków małosolnych,
  • 3 ząbki czosnku,
  • posiekana natka pietruszki,
  • sól, pieprz do smaku,
  • płaska łyżeczka cukru,
  • odrobina oliwy,
  • 1 łyżka octu jabłkowego.

Surówka z ogórków małosolnych - sposób wykonania:

  1. Pomidory i ogórki pokrój w kostkę. Nie musi być drobna. Przełóż je do miski.
  2. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekaną natkę pietruszki, odrobinę oliwy oraz sól, pieprz i odrobinę cukru do smaku.
  3. Jeśli lubisz, dodaj odrobinę octu i całość dokładnie wymieszaj. Podawaj jako dodatek do obiadu lub jako samodzielny posiłek, na przykład lekką kolację.

Myślę, że taka surówka sprawdzi się idealnie na każdą okazję w lato. Niestety, sezon na ogórki małosolne nie trwa wiecznie i żeby się nimi cieszyć, musimy korzystać z lata, ile się da. Młodzi, młodzi z określoną datą urodzenia - róbmy tę surówkę, jakby jutra miało nie być.

Więcej o: