Ile soli do ogórków małosolnych, by smakowały obłędnie? Oszalejesz na punkcie tych proporcji

Sezon na ogórki małosolne wystartował. Nie warto więc zwlekać - trzeba biec do sklepu lub na targ po warzywa i zabierać się do pracy. Jeśli będziemy pamiętać o odpowiednich proporcjach, będą pyszne i chrupiące.

Przygotowanie ogórków małosolnych jest proste, jednak warto wcześniej zadbać o odpowiednią recepturę. Na szczęście przychodzę z pomocą. Ten przepis jest w mojej rodzinie od dawna. Babcia od lat robi małosolne w ten sposób i zawsze są pyszne.  

Zobacz wideo Nowy sposób na ogórki małosolne. Zrób je na sucho!

Ile soli do ogórków małosolnych? Te proporcje są sprawdzone 

Ile soli do ogórków małosolnych? Zastanawia się nad tym wielu - zarówno ci, którzy robią je pierwszy raz, jak i ci, którzy próbowali już kilka razy, ale efekt ich nie zadowolił. Ten przepis na małosolne jest w mojej rodzinie od lat. W ten sposób robi je babcia, mama i robię je ja.  

Składniki: 

  • 1 kg ogórków
  • 1 l wody, 
  • 1 łyżka soli kamiennej, 
  • korzeń chrzanu, 
  • kilka gałązek kopru, 
  • 6 ząbków czosnku. 

Najlepsze ogórki małosolne - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania: 

Przygotowanie ogórków małosolnych rozpoczynamy od zalewy. Litr wody gotujemy w garnku i dosypujemy łyżkę soli. Roztwór pozostawiamy do wystygnięcia. Myjemy ogórki i moczymy w zimnej wodzie. Najlepiej odstawić je na około godzinę. Z kolei słoik na ogórki trzeba dokładnie umyć i wyparzyć. 

Dno słoika wykładamy gałązkami kopru, pokrojonym w plastry korzeniem chrzanu oraz obranymi i przekrojonymi na pół trzema ząbki czosnku. Następnie układamy ściśle na dnie ogórki, jeden obok drugiego. Pomiędzy nie wkładamy pozostałe plastry chrzanu i ząbki czosnku. Na wierzchu układamy resztę kopru i wlewamy słoną zalewę. Na wierzch naczynia wystarczy ułożyć talerzyk lub niewielką deskę. Dostęp do powietrza przyspieszy procesy fermentacji. Słój powinien znajdować się jednak w ciemnym miejscu. Po dwóch-trzech dniach ogórki małosolne będą już gotowe do jedzenia. Smacznego!  

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.