Jaką zupę zrobić na rosole? Dodaj to zioło i pół szklanki maleńkich kuleczek - będziesz w siódmym niebie

W wielu domach panuje taka tradycja, że w niedzielę jest rosół, a w poniedziałek pomidorowa. Oczywiście nie mamy nic do pomidorowej - jest pyszna. Jednak znam dużo lepszy przepis na zupę na rosole, a głównym składnikiem jest zioło, na które właśnie rozpoczął się sezon. Smaku dopełni składnik, którym każdy zajadał się w dzieciństwie.

Zupa koperkowa to jedna  z tych zup, które z powodzeniem możemy zrobić na rosole lub od podstaw na dowolnym bulionie. Jest naprawdę pyszna, lekka i pięknie pachnie wiosną. Oprócz koperku i lubczyku, dodaję jeszcze jeden ważny składnik. Chodzi o kaszę mannę. Tak, kiedyś kaszą manną na mleku z sokiem owocowym zajadał się każdy, ale kasza manna w zupach jest po prostu najlepsza. Moja rodzina uwielbia zupę koperkową z kaszą manną i jak tylko sezon na koperek się zaczyna, gotujemy ją bardzo często. Jeśli szukasz przepisu na łatwą zupę na rosole, pomidorówkę zrób następnym razem, a teraz zabieraj się za siekanie koperku. 

Zobacz wideo

Najlepsza zupa na rosole. Skorzystaj z sezonu i zrób pyszny obiad

Składniki:

  • 2-3 litry rosołu lub dowolnego bulionu,
  • kilka ziemniaków (ok. 400 g),
  • 2-3 młode marchewki,
  • 2 gałązki lubczyku,
  • 2-3 listki laurowe,
  • duża garść posiekanego kopru (im więcej, tym lepiej),
  • pół szklanki kaszy manny (im więcej, tym gęstsza będzie zupa),
  • sól, pieprz, przyprawa uniwersalna do smaku (opcjonalnie),
  • łyżka masła.

Zupa koperkowa na rosole - sposób wykonania:

  1. Zacznij od przygotowania warzyw. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, natomiast marchewkę pokrój w talarki lub zetrzyj na tarce. Koperek posiekaj, ale bez twardych łodyg.
  2. Przygotuj garnek i rozpuść w nim masło. Następnie dodaj pokrojoną marchewkę i podsmażaj, aż się zarumieni. Następnie zalej całość bulionem, dodaj ziemniaki, sól, pieprz i listki laurowe. Gotuj na niewielkim ogniu, aż ziemniaki będą miękkie.
  3. Kiedy ziemniaki będą miękkie, dodaj posiekany koperek i gotuj jeszcze przez 5 minut. Na samym końcu wsyp kaszę mannę i w razie potrzeby dopraw do smaku przyprawą uniwersalną. Kiedy kasza manna spęcznieje, możesz podawać zupę. 

Niektórym zupa koperkowa może kojarzyć się z dzieciństwem i przywoływać przyjemne chwile letniej beztroski. Tak jest ze mną, i kiedy jem zupę koperkową, znowu mam 8 lat i jestem na wakacjach u babci. Jeśli chcecie poczuć się tak jak ja, koniecznie zróbcie ją dziś na obiad - zupa koperkowa najlepiej smakuje właśnie wiosną i latem. 

Więcej o: