• Link został skopiowany

Nie ma lepszego sposobu na przeziębienie niż sekretny sok mojej babci. Latem zawsze szykowała zapasy

Dary natury, które królują w ogrodach i na targach, są nie tylko smaczne w sezonie. Można z nich przygotować także wiele fantastycznych przetworów. Teraz jest najlepszy moment na zbieranie owoców agrestu, którego składniki odżywcze korzystnie wpływają na zdrowie. Babcia zdradziła mi cudowny domowy przepis na przeziębienie.
Sok z agrestu - zdjęcie ilustracyjne
anatchant / Getty Images

Choć nie każdy lubi kwaskowaty smak, to owoce agrestu zbawiennie działają na kondycję organizmu - szczególnie w okresie słabszej odporności. Warto więc zrobić duże zapasy na chłodniejsze miesiące i już teraz przygotować prozdrowotny sok, który stawia na nogi jak nic innego.

Zobacz wideo Ciągle się śpieszysz? Dopada cię stres? Jedz agrest

Cudowne właściwości agrestu. Zdrowie wprost z natury

Potencjał, jaki tkwi w agreście, jest nieoceniony. Dzięki ogromnej zawartości witamin, takich jak kwas askorbinowy (czyli witamina C), jest najlepszym pomocnikiem w walce z przeziębieniem. Nie tylko korzystnie wpływa na układ odpornościowy, lecz także ma właściwości przeciwzapalne. Świetnie radzi sobie ze stanami zapalnymi gardła i przewlekłym kaszlem. 

Nic więc dziwnego, że babcia zawsze przygotowywała dla mnie sok z tych owoców, kiedy chorowałam. Spróbuj jej domowego przepisu, by zadbać o zdrowie w chłodniejszych miesiącach. 

Przepis na sok z agrestu

Składniki:

  • kilogram owoców agrestu,
  • kilogram cukru,
  • woda,
  • dwa garnki o pojemności 3 litrów.

Przygotowanie krok po kroku:

  • Dokładnie umyj i obierz agrest z ogonków. Wrzuć owoce do garnka i zalej je wodą, tak aby były nią przykryte. Gotuj je na wolnym ogniu, do momentu aż będą miękkie.
  • Uzyskany sok przecedź do drugiego garnka. Warto dokładnie odcisnąć płyn z owoców na sitku. Do uzyskanego napoju dodaj cukier lub inny słodzik według uznania. Może być to miód, cukier brzozowy lub erytrytol. Całość należy mieszać do momentu, aż wszystko się rozpuści.
  • Jeśli chcesz zrobić zapasy na kilka miesięcy, konieczna będzie pasteryzacja.
  • Przelej płyn do wcześniej wyparzonych słoików, zakręć je szczelnie i ustaw na dnie garnka. Następnie zalej je wodą do trzech czwartych wysokości i gotuj przez mniej więcej dwadzieścia minut. Po tym czasie wyciągnij słoiki na blat, poczekaj, aż przestygną i sprawdź każde wieczko. W taki sposób sok z agrestu można przechowywać przez wiele długich miesięcy.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: