Cukinia jest warzywem, które warto mieć "pod ręką" w swojej kuchni. Nie dość, że można przygotować z niej wiele potraw, to dodatkowo korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Dzięki temu, że jest niskokaloryczna, chętnie sięgają po nią sportowcy czy osoby będące na diecie. Sprawdź 3 propozycje na pyszności z cukinii.
Do zupy z cukinii pasuje wiele przypraw, dlatego możesz ją przygotować za każdym razem odrobinę inaczej. Kremowa konsystencja zachwyci każdego, a jej przygotowanie nie sprawi ci problemu. Potrzebne składniki:
W garnku rozgrzej oliwę i wrzuć pokrojoną w piórka cebulę. Kiedy będzie miała złoty kolor, dodaj posiekany czosnek i pokrojoną w kostkę cukinię. Kiedy trochę się zarumieni, wlej do garnka bulion i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i gotuj około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Całość zblenduj, dopraw i zabiel śmietaną. Podawaj ze świeżą natką pietruszki lub kolendrą.
PORADA! Jeśli zupa jest zbyt gęsta, możesz dodać do niej bulionu lub wody. Dzięki temu uzyskasz pożądaną konsystencję.
Placki ziemniaczane posypane cukrem od zawsze mają swoich zwolenników. Warto jednak spróbować czegoś innego i do zrobienia warzywnych racuszków użyć cukinii. Potrzebne składniki:
Umytą cukinię oraz obraną cebulę starkuj na dużych oczkach. Odciśnij z warzyw nadmiar soku i przełóż do dużej miski. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj do uzyskania gęstej masy. Na patelni rozgrzej oliwę, nakładaj łyżką porcję ciasta i smaż placki z dwóch stron na złoty kolor. Odsącz na papierowym ręczniku i podawaj z ulubionymi dodatkami.
Warzywna wersja pasztetu jest tak smaczna, że z pewnością zasmakuje domownikom. Wykonanie zajmie ci tylko kilka chwil, a smak zrekompensuje każdą minutę spędzoną w kuchni. Przygotuj:
Cukinię zetrzyj na dużych oczkach i odciśnij. Cebulę pokrój w piórka, a czosnek posiekaj w drobną kosteczkę i podsmaż na rozgrzanej oliwie do uzyskania złotego koloru. Przełóż do cukinii i dodaj resztę składników. Dokładnie wyrób masę ręką i przełóż ją do wysmarowanej tłuszczem keksówki. Pasztet piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.