• Link został skopiowany

Co można zrobić z cukinii? Leczo pójdzie w odstawkę. Takiego obiadu pozazdrości nawet teściowa

Cukinia jest wszechstronnym warzywem, z którego można zrobić wiele potraw. Jej delikatny smak pasuje do słonych i słodkich dań, dzięki czemu łatwo włączysz ją do codziennej diety. Co można zrobić z cukinii? Przygotujesz z niej zapiekanki, placki, zupy, sosy do makaronów, a nawet desery.
Cukinia
Fot. Anna Fedorova / iStock

Cukinia jest warzywem, które warto mieć "pod ręką" w swojej kuchni. Nie dość, że można przygotować z niej wiele potraw, to dodatkowo korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Dzięki temu, że jest niskokaloryczna, chętnie sięgają po nią sportowcy czy osoby będące na diecie. Sprawdź 3 propozycje na pyszności z cukinii.

Zobacz wideo David Gaboriaud zrobił wyśmienity tabbouleh. Główny składnik zaskoczy każdego

Zupa krem z cukinii. Konsystencja i smak zwalają z nóg

Do zupy z cukinii pasuje wiele przypraw, dlatego możesz ją przygotować za każdym razem odrobinę inaczej. Kremowa konsystencja zachwyci każdego, a jej przygotowanie nie sprawi ci problemu. Potrzebne składniki:

  • 3 małe cukinie,
  • 1 duża cebula,
  • 150 ml śmietany kremówki,
  • 1,5 litra bulionu warzywnego,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • Sól, pieprz, gałka muszkatołowa, kurkuma, 3 ząbki czosnku.

W garnku rozgrzej oliwę i wrzuć pokrojoną w piórka cebulę. Kiedy będzie miała złoty kolor, dodaj posiekany czosnek i pokrojoną w kostkę cukinię. Kiedy trochę się zarumieni, wlej do garnka bulion i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i gotuj około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Całość zblenduj, dopraw i zabiel śmietaną. Podawaj ze świeżą natką pietruszki lub kolendrą.

PORADA! Jeśli zupa jest zbyt gęsta, możesz dodać do niej bulionu lub wody. Dzięki temu uzyskasz pożądaną konsystencję. 

Zupa krem z cukinii (zdjęcie ilustracyjne)
Zupa krem z cukinii (zdjęcie ilustracyjne) Fot. iStock/margouillatphotos

Placki z cukinii. Ziemniaczane się do nich nie umywają

Placki ziemniaczane posypane cukrem od zawsze mają swoich zwolenników. Warto jednak spróbować czegoś innego i do zrobienia warzywnych racuszków użyć cukinii. Potrzebne składniki:

  • 3 małe cukinie,
  • 2 jajka,
  • 2 średnie cebule,
  • 6 łyżek mąki,
  • sól, pieprz, olej do smażenia.

Umytą cukinię oraz obraną cebulę starkuj na dużych oczkach. Odciśnij z warzyw nadmiar soku i przełóż do dużej miski. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj do uzyskania gęstej masy. Na patelni rozgrzej oliwę, nakładaj łyżką porcję ciasta i smaż placki z dwóch stron na złoty kolor. Odsącz na papierowym ręczniku i podawaj z ulubionymi dodatkami.

Pasztet z cukinii. Przygotuj go zamiast mięsa do obiadu

Warzywna wersja pasztetu jest tak smaczna, że z pewnością zasmakuje domownikom. Wykonanie zajmie ci tylko kilka chwil, a smak zrekompensuje każdą minutę spędzoną w kuchni. Przygotuj:

  • 3 średnie cukinie,
  • 2 cebule,
  • 4 jajka,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1,5 szklanki bułki tartej,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • pół szklanki drobno tartego sera,
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka słodka, bazylia i oregano.

Cukinię zetrzyj na dużych oczkach i odciśnij. Cebulę pokrój w piórka, a czosnek posiekaj w drobną kosteczkę i podsmaż na rozgrzanej oliwie do uzyskania złotego koloru. Przełóż do cukinii i dodaj resztę składników. Dokładnie wyrób masę ręką i przełóż ją do wysmarowanej tłuszczem keksówki. Pasztet piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: