Pierogi z jagodami przy tym to nic. Mięciutkie i lekkie, a do tego wypełnione po brzegi

Lato to czas, gdy maksymalnie wykorzystujemy smaki, które zjemy tylko o tej porze roku. Z owoców i warzyw robimy najróżniejsze dania i desery, które zapamiętujemy na długo. Ten przepis musisz zapisać, bo zrobienie go gwarantuje uśmiech i zadowolenie.

Często zdarza się, że tradycyjne dania zaczynają się nudzić, a my poszukujemy nowych, smakowitych inspiracji. W sieci można znaleźć mnóstwo przepisów, ale nie wszystkie z nich spełniają nasze oczekiwania. Jeśli nadal szukasz czegoś wyjątkowego, poniższa receptura jest właśnie dla Ciebie. To smak, który na długo zapadnie w Twojej pamięci.

Zobacz wideo Pyzy drożdżowe, pampuchy, buły na parze [NA TROPIE SMAKU]

Pampuchy z jagodami to prawdziwy rarytas, który zawsze cieszy się ogromnym powodzeniem w moim domu w okresie wakacyjnym. Gdy pierwszy raz je przygotowałam, wszyscy byli zachwyceni ich delikatnością i słodkim smakiem jagód. To połączenie puszystego ciasta drożdżowego z soczystymi jagodami sprawia, że każdy kęs to prawdziwa rozkosz. Spróbuj tego przepisu przy najbliższej okazji i przekonaj się, jak pyszne mogą być domowe pampuchy z takim nadzieniem.

Przepis na pampuchy z jagodami

Składniki

  • 500 g mąki pszennej,
  • 250 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • 3 łyżki rozpuszczonego masła,
  • łyżka drobnego cukru,
  • szczypta soli,
  • 500 g jagód.

Sposób przygotowania

  1. W małej miseczce rozpuść drożdże w lekko podgrzanym mleku. Dodaj łyżkę cukru oraz łyżkę mąki. Energicznie wymieszaj, aby składniki się rozpuściły. Odstaw na bok na około 20 minut, aby drożdże mogły się aktywować.
  2. W dużej misce wymieszaj resztę mąki z jajkami i przygotowanym rozczynem. Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
  3. Dodaj szczyptę soli oraz rozpuszczone masło. Kontynuuj zagniatanie, aż wszystkie składniki dobrze się połączą i ciasto będzie elastyczne.
  4. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw je na ciepłe miejsce na około 60 minut, aby podwoiło swoją objętość.
  5. Po upływie czasu ponownie zagnieć ciasto, aby usunąć nadmiar powietrza. Podziel ciasto na kilka równych części i uformuj z każdej placuszek. Na środku każdego ułóż łyżkę jagód pomieszanych z cukrem. Całość dokładnie zalep.
  6. Układaj pampuchy na blacie, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na kolejne 20 minut.
  7. Gotuj pampuchy na parze przez 15 minut. Możesz gotować je partiami, aby uniknąć ich sklejenia się.
  8. Pampuchy z jagodami podawaj na ciepło, idealnie z dodatkiem ulubionych dodatków jak cukier puder lub śmietana.
Więcej o: