To najlepsza letnia sałatka i nie ma ani grama warzyw. Połącz te składniki i zrób ją w 5 minut

Lato rządzi się swoimi prawami i niektóre potrawy są dużo smaczniejsze o tej porze roku niż na przykład zimą. Ta lekka przekąska w postaci sałatki jest tego bardzo dobrym przykładem. Zrobisz ją w mgnieniu oka, ponieważ wystarczy pokroić składniki i je wymieszać. Nie zasmakujesz w niej ani grama warzyw, ale i tak powala na kolano.

Gdy myślę o lecie i o wakacjach w mojej głowie pojawiają się różne obrazy. Na pewno widzę gofry, morze i dużo słońca, ale także nie mogę zapomnieć o świeżych owocach. Właśnie z nich można zrobić dużo smakowitych rzeczy, które będą orzeźwiające i pomogą przetrwać upały. Postanowiłam, że w tym roku będę jeść ich więcej, a najlepiej idzie mi, to gdy wrzucam wszystkie do jednej miski. Tak właśnie powstała ta sałatka, którą rozkoszuję się już od tygodni.

By zrobić sałatkę owocową, wystarczy wymieszać kilka ulubionych owoców. Jeśli jednak chcesz dodać całości dodatkowego smaku, możesz je polać różnymi rzeczami. Ja wybieram miód, jednak ty możesz wybrać jogurt naturalny lub jogurt typu greckiego. Całość najlepiej smakuje, gdy przez chwilę stoi w lodówce, ponieważ wtedy sałatka staje się bardziej orzeźwiająca. Przy najbliższej okazji spróbuj tej przekąski, a sam się przekonasz, że jest ona idealna na lato. 

Przepis na sałatkę owocową

Składniki

  • 200 g pokrojonych truskawek,
  • 200 g borówek,
  • 150 g pokrojonego kiwi,
  • 100 g pokrojonego mango,
  • 200 g przekrojonych na pół winogron,
  • 100 g pokrojonego na drobno ananasa,
  • banan pokrojony w plasterki,
  • łyżka miodu,
  • sok z 1 limonki,
  • kilka listków mięty do dekoracji.

Sposób przygotowania

  1. W dużej misce wymieszaj truskawki, borówki, kiwi, mango, winogrona, ananasa i banana.
  2. W małej miseczce wymieszaj miód z sokiem z limonki, a następnie polej owoce przygotowanym sosem.
  3. Całość delikatnie wymieszaj, aby owoce pokryły się sosem. Przed podaniem udekoruj sałatkę listkami mięty.
  4. Sałatkę owocową możesz podawać schłodzoną, aby była jeszcze bardziej orzeźwiająca.
Więcej o: