-
Haps
-
Jak przygotować
- Ciasto parzone, krem, ale to nie wszystko. Dodaj do ciasta ten składnik, a nie odpędzisz się od pytań
Ciasto parzone, krem, ale to nie wszystko. Dodaj do ciasta ten składnik, a nie odpędzisz się od pytań
Niektóre wypieki znane są nam od wielu lat i każdy nie tylko je zna, ale również bardzo lubi. Tak właśnie jest z tym ciastem. W mojej rodzinie robione jest na każde większe i mniejsze uroczystości. Jednak ta wersja to całkowita nowość. Dodaj do niej jeden składnik, a odkryjesz nowy smak.
Karpatka to specjał mojej mamy i zawsze cała rodzina prosi ją, by ją upiekła. Choć ciasto to zawsze wychodzi wyśmienicie, to i tak mama chciała dodać mu smaku. Zrobiła to za pomocą jednego składnika, który również świetnie się prezentuje. Mowa tu o słodkich i soczystych malinach. To właśnie one są największą zmianą, jaka została dokonana. Można je również zamienić na inne owoce, ale to właśnie ten wybór, moim zdaniem jest najlepszy.
Przepis na karpatkę z malinami
Składniki na placki parzone
- 150 g masła,
- szklanka wody,
- 250 g mąki pszennej,
- 5 jajek,
- sól,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia.
Składniki na krem
- kostka masła,
- 2 szklanki mleka,
- 2 budynie cytrynowe,
- łyżeczka soku z cytryny,
- 4 łyżki cukru.
Składniki dodatkowe
- 500 g malin,
- cukier puder do posypania.
Sposób przygotowania ciasta parzonego
- Do średniego garnka wlej wodę oraz umieść masło. Zagotuj całość na średnim ogniu i mieszaj do rozpuszczenia. Następnie zdejmij z ognia i dodaj mąkę, dokładnie wymieszaj. Ponownie włącz palnik i na niewielkim ogniu zagotuj mieszankę. Co jakiś czas mieszaj.
- Gdy ciasto stanie się jednolite i gładkie, pozostaw je do wystudzenia. Kolejnym krokiem jest dodawanie stopniowo jajek. Wbijaj je po jednym, cały czas miksując na średnich obrotach. Na koniec dodaj sól i proszek do pieczenia, wymieszaj.
- Blaszkę wysmaruj masłem i oprósz delikatnie mąką. Na dnie rozłóż połowę przygotowanej masy. Włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 30 minut. Czynność powtórz z drugą połową masy.
Sposób przygotowania kremu
- Do rondelka wlej 1,5 szklanki mleka oraz cukier. Całość doprowadź do wrzenia i mieszaj do rozpuszczenia.
- W miseczce wymieszaj pozostałą część mleka, budyń i sok cytrynowy. Składniki powinny się połączyć.
- Zmniejsz ogień i stopniowo wlewaj do mleka zawartość miseczki, cały czas mieszaj.
- Gdy krem stanie się gęsty i jednolity zdejmij go z ognia. Pozostaw do przestudzenia.
Proces składania ciasta
- Wypieczone placki przełóż przygotowanym kremem budyniowym. Na kremie ułóż czyste maliny. Całość ostrożnie dociśnij drugim plackiem.
- Na koniec oprósz ciasto cukrem pudrem i pozostaw do przegryzienia się smaków i stężenia kremu.