Ciasto parzone, krem, ale to nie wszystko. Dodaj do ciasta ten składnik, a nie odpędzisz się od pytań

Niektóre wypieki znane są nam od wielu lat i każdy nie tylko je zna, ale również bardzo lubi. Tak właśnie jest z tym ciastem. W mojej rodzinie robione jest na każde większe i mniejsze uroczystości. Jednak ta wersja to całkowita nowość. Dodaj do niej jeden składnik, a odkryjesz nowy smak.

Karpatka to specjał mojej mamy i zawsze cała rodzina prosi ją, by ją upiekła. Choć ciasto to zawsze wychodzi wyśmienicie, to i tak mama chciała dodać mu smaku. Zrobiła to za pomocą jednego składnika, który również świetnie się prezentuje. Mowa tu o słodkich i soczystych malinach. To właśnie one są największą zmianą, jaka została dokonana. Można je również zamienić na inne owoce, ale to właśnie ten wybór, moim zdaniem jest najlepszy.

Zobacz wideo Karpatka

Przepis na karpatkę z malinami

Składniki na placki parzone

  • 150 g masła,
  • szklanka wody,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 5 jajek,
  • sól,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia.

Składniki na krem

  • kostka masła,
  • 2 szklanki mleka,
  • 2 budynie cytrynowe,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • 4 łyżki cukru.

Składniki dodatkowe

  • 500 g malin,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania ciasta parzonego

  1. Do średniego garnka wlej wodę oraz umieść masło. Zagotuj całość na średnim ogniu i mieszaj do rozpuszczenia. Następnie zdejmij z ognia i dodaj mąkę, dokładnie wymieszaj. Ponownie włącz palnik i na niewielkim ogniu zagotuj mieszankę. Co jakiś czas mieszaj.
  2. Gdy ciasto stanie się jednolite i gładkie, pozostaw je do wystudzenia. Kolejnym krokiem jest dodawanie stopniowo jajek. Wbijaj je po jednym, cały czas miksując na średnich obrotach. Na koniec dodaj sól i proszek do pieczenia, wymieszaj.
  3. Blaszkę wysmaruj masłem i oprósz delikatnie mąką. Na dnie rozłóż połowę przygotowanej masy. Włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 30 minut. Czynność powtórz z drugą połową masy.

Sposób przygotowania kremu

  1. Do rondelka wlej 1,5 szklanki mleka oraz cukier. Całość doprowadź do wrzenia i mieszaj do rozpuszczenia.
  2. W miseczce wymieszaj pozostałą część mleka, budyń i sok cytrynowy. Składniki powinny się połączyć.
  3. Zmniejsz ogień i stopniowo wlewaj do mleka zawartość miseczki, cały czas mieszaj.
  4. Gdy krem stanie się gęsty i jednolity zdejmij go z ognia. Pozostaw do przestudzenia.

Proces składania ciasta

  1. Wypieczone placki przełóż przygotowanym kremem budyniowym. Na kremie ułóż czyste maliny. Całość ostrożnie dociśnij drugim plackiem.
  2. Na koniec oprósz ciasto cukrem pudrem i pozostaw do przegryzienia się smaków i stężenia kremu.
Więcej o: