• Link został skopiowany

Zaczyna się sezon na najzdrowszy owoc. Jest wolny od pestycydów i świetny do przetworów

Jagoda kamczacka to owoc, który z roku na rok jest u nas coraz popularniejszy, choć nadal ustępuje jeszcze borówce amerykańskiej. Warto jednak bliżej się z nim zapoznać, bo nie tylko świetnie sprawdza się w kuchni, lecz także jest bardzo zdrowy. Bywa nazywany "owocem wiecznej młodości" lub "eliksirem życia". Sezon właśnie się zaczyna.
Jagoda kamczacka
Edita Medeina / Shutterstock

Wszyscy zajadamy się truskawkami, a mało kto pomyśli o jagodzie kamczackiej. Choć w Polsce uprawia się ją od lat, to jednak nadal nie należy do czołówki najpopularniejszych owoców. Coraz więcej się jednak o niej mówi i dobrze, bo to nie tylko smaczny, lecz także bardzo zdrowy owoc.

Zobacz wideo Najlepszy sposób na mrożenie sezonowych owoców

Jagoda kamczacka już dostępna. Jest lepsza niż borówka

Sezon na jagodę kamczacką zaczyna się w czerwcu. A więc teraz jest idealny moment, by jej spróbować. Póki co trzeba się jednak przygotować, że mało nie zapłacimy. Jak podaje serwis sadyogrody.pl, na rynku hurtowym w podwarszawskich Broniszach pojawiły się już pierwsze owoce, choć na razie jest ich niewiele. Cena za 250 g to 10 zł. Można też pojechać na tzw. samozbiory jagody kamczackiej, a szczegółowe informacje o nich znajdują się na stronie polskiesuperowoce.pl. Odbywają się w czerwcowe weekendy na 15 plantacjach w sześciu województwach:

  • trzech w lubelskim,
  • trzech w mazowieckim,
  • trzech w wielkopolskim,
  • dwóch w małopolskim,
  • dwóch w łódzkim,
  • dwóch w świętokrzyskim.

Jagoda kamczacka z wyglądu trochę przypomina borówkę. Różni się kształtem, bo jest podłużna, a nie okrągła. Ma jednak fioletowo-granatowy kolor i pokryta jest podobnym osadem.

Jagoda kamczacka
Jagoda kamczackaStepanPopov / Shuttterstock

Jak można wykorzystać jagodę kamczacką? Tak jak wiele innych owoców. Aneta Koter z Polskiego Stowarzyszenia Producentów i Przetwórców Owoców w rozmowie z naszym serwisem mówiła, że "kamczatka smakuje jak coś pomiędzy borówką a jagodą leśną". Niektórzy narzekają na kwaśny smak, ale wynika on ze zbyt wczesnego zbioru owoców. "W kuchni sprawdza się dużo lepiej niż borówka amerykańska. Świetnie nadaje się do przetworów, musów, koktajli, lodów" - wymieniała. Z jagody kamczackiej można więc robić soki, dżemy, konfitury, wino i nalewki. Z powodzeniem może być dodawana do jogurtów, deserów, ciast oraz innych słodkości. 

Właściwości jagody kamczackiej. Można uprawiać ją bez chemii

Ekspertka mówiła też, że to najzdrowszy owoc jagodowy, jaki możemy mieć na stole. Wynika to m.in. z faktu, że jagoda kamczacka jest bardzo odporna na choroby i szkodniki, więc jej uprawa nie wymaga stosowania pestycydów. Owoce mają też dużo witamin z grupy B, witaminę A oraz C. Zawiera także cenne związki fenolowe, które są skutecznymi przeciwutleniaczami. Zwalczają nadmiar wolnych rodników, spowalniając procesy starzenia i zapobiegając chorobom.

W Japonii jagoda kamczacka ze względu na cenne walory nazywana jest "eliksirem życia". Mówi się o niej również "owoc wiecznej młodości". To zasługa m.in. wspomnianej wcześniej witaminy A, która poprawia wygląd skóry, paznokci i włosów, dobrze wpływa również na wzrok.

Więcej o: