Cobbler został wymyślony bardzo dawno temu, bo jeszcze w XIX wieku. Za jego pomysłodawców uważa się amerykańskich pionierów. Obowiązkowym składnikiem ciasta są owoce i wcale nie muszą to być czereśnie. Do deseru można dodać, co tylko się chce: jabłka, brzoskwinie, owoce leśne itp. Cobbler można zrobić na dwa sposoby: owoce kładzie się albo na dnie blaszki i przykrywa ciastem, albo układa na wierzchu. Z pewnością kojarzysz to ciasto z amerykańskich seriali lub filmów animowanych.
Ciasto stało się na tyle popularne w Stanach Zjednoczonych, że doczekało się nawet własnego święta. Narodowy Dzień Cobblera Brzoskwiniowego obchodzi się tam 13 kwietnia. Ty możesz takie święto mieć w swoim domu kiedy tylko chcesz. Wystarczy, że wypróbujesz nasz przepis na ciasto z czereśniami.
Składniki na ciasto:
Składniki na czereśniowe nadzienie:
Sposób przygotowania:
Do dużego naczynia wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia, ziarna wydrążone z laski wanilii oraz sól. Wymieszaj i dodaj masło pokrojone w kostkę. Energicznie zagnieć ciasto. Powinno przypominać kruszonkę, ale z większymi kawałkami. Wstaw do lodówki na 30-40 minut.
Wydrylowane i umyte czereśnie przesyp na dno okrągłej blaszki. Zasyp skrobią ziemniaczaną, cukrem oraz posiekaną czekoladą, a następnie wymieszaj.
Ciasto wyjmij z lodówki, przesyp na podsypany mąką blat lub stolnicę i rozwałkuj. Ciasto może się trochę rozsypywać, więc co jakiś czas je zagniataj, by było bardziej zwarte i łatwiej się wałkowało. Gdy już się dobrze połączy i rozwałkuje na płaską całość, potnij je na mniejsze prostokątne lub kwadratowe kawałki i ułóż na czereśniach tak, by całkowicie je zakryć. Piecz w 180 stopniach na termoobiegu przez ok. 20-30 minut. Takie ciasto z czereśniami możesz podawać z kulką lodów waniliowych lub śmietankowych.