• Link został skopiowany

Są już najlepsze sezonowe owoce. Zrób z nimi to ciasto, a na dobre zapomnisz o sernikach

Czereśnie to najsmaczniejsze sezonowe owoce i koniec kropka. Zdania chyba nigdy nie zmienię. Jeśli ty też masz na ich punkcie takiego hopla jak ja, to musisz zrobić ten czereśniowy cobbler. Nic lepiej nie definiuje lata niż ten deser. Zwłaszcza gdy dodasz do niego jeszcze trochę czekolady.
Ciasto z czereśniami - cobbler
Anna_Pustynnikova / Shutterstock

Cobbler został wymyślony bardzo dawno temu, bo jeszcze w XIX wieku. Za jego pomysłodawców uważa się amerykańskich pionierów. Obowiązkowym składnikiem ciasta są owoce i wcale nie muszą to być czereśnie. Do deseru można dodać, co tylko się chce: jabłka, brzoskwinie, owoce leśne itp. Cobbler można zrobić na dwa sposoby: owoce kładzie się albo na dnie blaszki i przykrywa ciastem, albo układa na wierzchu. Z pewnością kojarzysz to ciasto z amerykańskich seriali lub filmów animowanych.

Zobacz wideo Zobacz też nasz przepis na clafoutis z rabarbarem. Idealny letni deser

Ciasto stało się na tyle popularne w Stanach Zjednoczonych, że doczekało się nawet własnego święta. Narodowy Dzień Cobblera Brzoskwiniowego obchodzi się tam 13 kwietnia. Ty możesz takie święto mieć w swoim domu kiedy tylko chcesz. Wystarczy, że wypróbujesz nasz przepis na ciasto z czereśniami.

Ciasto z czereśniami. Jak zrobić cobbler?

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 200 g masła,
  • 100 g drobnego cukru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ziarenka z laski wanilii,
  • sól.

Składniki na czereśniowe nadzienie:

  • 450 g czereśni bez pestek,
  • 90 g gorzkiej czekolady,
  • 50 drobnego cukru,
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej.

Sposób przygotowania:

Do dużego naczynia wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia, ziarna wydrążone z laski wanilii oraz sól. Wymieszaj i dodaj masło pokrojone w kostkę. Energicznie zagnieć ciasto. Powinno przypominać kruszonkę, ale z większymi kawałkami. Wstaw do lodówki na 30-40 minut.

Wydrylowane i umyte czereśnie przesyp na dno okrągłej blaszki. Zasyp skrobią ziemniaczaną, cukrem oraz posiekaną czekoladą, a następnie wymieszaj. 

Ciasto wyjmij z lodówki, przesyp na podsypany mąką blat lub stolnicę i rozwałkuj. Ciasto może się trochę rozsypywać, więc co jakiś czas je zagniataj, by było bardziej zwarte i łatwiej się wałkowało. Gdy już się dobrze połączy i rozwałkuje na płaską całość, potnij je na mniejsze prostokątne lub kwadratowe kawałki i ułóż na czereśniach tak, by całkowicie je zakryć. Piecz w 180 stopniach na termoobiegu przez ok. 20-30 minut. Takie ciasto z czereśniami możesz podawać z kulką lodów waniliowych lub śmietankowych.

Więcej o: