• Link został skopiowany

Miało być co nieco do kawy, a teraz robię je co tydzień. Te rogaliki zawsze robią furorę

Kruche rogaliki z marmoladą znikają szybciej, niż zdążysz je ułożyć na talerzu. Nie trzeba być mistrzem ciasta, żeby je zrobić. Wystarczą dobre składniki, chwila wałkowania i trochę porządnego nadzienia.
Kruche rogaliki z marmoladą
Fot. iStock, JaGn

Pewnego dnia przypomniałam sobie o rogalikach, które do herbaty zawsze robiła mama. Nagle w głowie pojawił się smak gęstej marmolady, lekko przypieczone brzegi i ciasto, które kruszy się w palcach. Miałam w lodówce śmietanę, w szafce zalegał słoik konfitury i zanim się obejrzałam, zagniatałam masę. Miały być "na próbę", wyszło ponad 30 sztuk. Nie przesadzę, jak powiem, że zniknęły szybciej, niż zdążyłam przetrzeć blat.

Zobacz wideo Rogaliki serowe z lukrem cytrynowym

Przepis na kruche rogaliki z marmoladą. Bez godzinnego wyrabiania

Nie wiem, kto wymyślił, że do kruchych rogalików trzeba mieć talent. Prawda jest taka, że to jeden z tych wypieków, które robią się prawie same, o ile masz masło i marmoladę. Ciasto się nie lepi, nie wymaga specjalnych akcji, nie rośnie jak drożdżowe, po prostu miksujesz, chłodzisz i lepisz. Dostajesz za to małe, chrupiące półksiężyce, które są tak wdzięczne w pieczeniu, że możesz je nadziewać, czym chcesz i zawsze się uda.

Składniki (na ok. 30-32 sztuki):

  • 350 g mąki pszennej,
  • 200 g zimnego masła,
  • 100 g kwaśnej śmietany 18%,
  • 50 g cukru pudru,
  • żółtko,
  • szczypta soli,
  • 150 g gęstej marmolady,
  • cukier puder do oprószenia.

Kruche rogaliki z marmoladą. Zrobisz raz, a potem znajomi będą wypytywać o przepis

Jeśli jesteś osobą, która lubi mieć coś słodkiego na wszelki wypadek, to strzał w dziesiątkę. Do środka możesz dać praktycznie wszystko, byle nie za rzadkie, dlatego marmolada sprawdza się najlepiej. Ich chrupiąca struktura i słodkie nadzienie sprawiają, że trudno się im oprzeć.

Sposób przygotowania:

  1. Wsyp do miski mąkę, cukier puder i sól. Dodaj masło pokrojone w kostkę i rozetrzyj wszystko palcami, aż będzie przypominać kruszonkę. Potem dorzuć śmietanę i żółtko, wymieszaj, szybko zagnieć i uformuj kulę.
  2. Zawiń ciasto w folię i wrzuć do lodówki na 30-40 minut. Po tym czasie podziel je na 2 lub 3 części. Każdą rozwałkuj na koło grubości ok. 3 mm. Pokrój nożem jak pizzę, na 8 trójkątów. Na szerszy koniec daj pół łyżeczki marmolady.
  3. Zwiń jak rogaliki, od szerokiego końca do wąskiego. Końcówkę lekko dociśnij, żeby się nie rozwinęły. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piecz w 180°C przez ok. 20-25 minut, aż będą lekko złociste. Nie muszą być brązowe, mają być kruche, nieprzypalone. Jak ostygną, możesz posypać cukrem pudrem.
Więcej o: