• Link został skopiowany

Przysmak ze stołówek i kolonii. Ryż z jabłkami zrób z tymi dodatkami, będzie lepszy niż za dziecka

Są takie dania, które już samym zapachem przywołują nam miłe i beztroskie chwile z dzieciństwa. Jedno dziś postaramy się ci przypomnieć. Na pewno nie raz i nie dwa robiła ci go babcia lub mama, regularnie pojawiały się w szkolnych stołówkach (najczęściej w piątki) i były też hitem wakacyjnych wyjazdów i kolonii. Ryż z jabłkami to pyszny i tani obiad, a dwa składniki dodadzą mu wyjątkowości. Będzie jeszcze lepszy, niż pamiętasz z dzieciństwa.
Ryż z jabłkami jak z dzieciństwa
New Africa /Shutterstock

Ryż z jabłkami, to oprócz racuchów i makaronu z truskawkami jedna z najpyszniejszych rzecz, które kojarzymy z dzieciństwa. Ten przepis jest idealny na śniadanie, obiad, kolację i podwieczorek i pewnie wiele osób wspomina go, jako coś w rodzaju nagrody za ciężką pracę nad szkolnymi podręcznikami lub pokrzepiający smakołyk po całodziennej zabawie na podwórku. Przepis jest banalny i w zasadzie można go zrobić na dwa sposoby - ugotować ryż na wodzie albo na mleku. Zgodzimy się chyba, ze ryż gotowany na mleku jest smaczniejszy i jeśli oprócz jabłek dodasz do niego odrobinę wanilii i cynamon, twój posiłek wystrzeli cię na orbitę smaku i radości. 

Zobacz wideo Pistacjowe naleśniki na maślance. Lepszych ze świecą szukać

Ryż z jabłkami lepszy niż w dzieciństwie. Dodaj te dwie rzeczy

Składniki:

  • 200 g ryżu krótkoziarnistego,
  • ok. 400-500 g jabłek, 
  • 0,5 l mleka,
  • 4 łyżki masła,
  • 3-4 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej, 
  • płaska łyżka cynamonu,
  • szczypta soli.

Ryż z jabłkami z cynamonem i wanilią - sposób wykonania:

  1. Do garnka wlej mleko, dodaj do niego cukier, pastę waniliową i 3 łyżki masła. Kiedy się zagotuje, wsyp ryż i gotuj do miękkości, od czasu do czasu mieszając.
  2. Jabłka obierz i pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Następnie podsmaż je na maśle z dodatkiem cynamonu i łyżki cukru. Podsmażaj, aż jabłka zaczną się karmelizować.
  3. Przygotuj naczynie żaroodporne i lekko natłuść je masłem. Na dno wyłóż połowę ryżu. Następnie połóż podsmażone jabłka i na wierzchu ułóż resztę ryżu.
  4. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Ryż z jabłkami zapiekaj przez 20-25 minut. Przed podaniem lekko oprósz cynamonem.

Jak widzisz, przepis jest banalny i ucieszy zarówno młodszych milusińskich, jak również tych nieco starszych i dużo bardziej doświadczonych czasem. Do tego przepisu możesz użyć dowolnych jabłek, ale żeby całość nie była za słodka, postaw na przykład na szarą renetę lub małe, kwaśne papierówki, które za chwilę powinny zacząć pojawiać się w sadach.

Więcej o: