Lato to doskonały moment na wzbogacenie diety o pyszne i zdrowe sezonowe warzywa oraz owoce. Wśród nich nie powinno zabraknąć bobu. Te niepozorne rośliny strączkowe o delikatnym smaku skrywają naprawdę wiele dobrego. Możesz ugotować je z dodatkiem soli i zajadać w formie przekąski, dodać do sałatki lub przyrządzić jako składnik farszu do pierogów. Sposobów jest naprawdę wiele. Dlaczego jest tak cenny dla organizmu?
Bób to przede wszystkim bogate źródło wartościowego białka, gdyż w 100 g zawiera go nawet 7,6 g. Nie można również zapomnieć o dużej zawartości błonnika pokarmowego, który korzystnie wpływa na układ pokarmowy, wspiera jelita i sprawia, że przez dłuższy czas po spożyciu będziemy odczuwać sytość. Jak donosi portal zdrowie.gazeta.pl, dostarcza też organizmowi flawonoidy i fitosterole, które działają przeciwutleniająco. Choć zawiera nieco kalorii (od 60 do 90 w 100 g), warto włączyć go do jadłospisu nawet na diecie.
To jednak nie koniec, gdyż bób to również skarbnica witamin z grupy B, w tym niacyny, która wspiera "dobry" cholesterol, a walczy z tym "złym". Znajdziesz w nim sporo kwasu foliowego, który jest niezbędny do prawidłowego rozwoju nowych komórek, w tym również zdrowych czerwonych krwinek, co pomaga zapobiegać anemii. Wystarczy, że zjesz 100 g bobu, by pokrył całkowite dzienne zapotrzebowanie na ten związek, dlatego jest w szczególności wskazany kobietom w ciąży. Oprócz tego bób zawiera również witaminę A, E i C, niwelujące wolne rodniki i poprawiające odporność. Znajdziesz w nim także żelazo, potas, mangan i fosfor.
Jak donosi medonet.pl, jedzenie bobu może pomóc nam uniknąć zachorowania na Parkinsona. Wszystko ze względu na aminokwas o nazwie L-DOPA (lewotopa), który korzystnie wpływa na funkcje motoryczne organizmu i działa niczym neuroprzekaźnik. Dzięki temu nawet w przypadku zachorowania może załagodzić objawy. Oczywiście należy pamiętać, aby nie traktować go jako jedynego lekarstwa, a tylko wsparcie, gdyż badania na ten temat wciąż trwają. Bób ze skórką czy bez? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.
OSTRZEŻENIE! Mimo szeregu zalet bób nie sprawdzi się u wszystkich. Powinny unikać go osoby ze skłonnością do wzdęć, z dną moczową oraz diabetycy, gdyż ma wysoki indeks glikemiczny. Dlatego jeśli coś cię niepokoi albo cierpisz na chorobę przewlekłą, zanim zaczniesz się nim zajadać, zasięgnij porady specjalisty.
Bób jest nie tylko pyszny i zdrowy, lecz także prosty w przygotowaniu. By jednak wyszedł idealny, konieczne jest pamiętanie o kilku prostych zasadach. W teorii wystarczy wrzucić go do osolonej wody i gotować do miękkości. Warto jednak wcześniej dobrze go opłukać, a sól dodać dopiero w chwili, gdy woda zacznie bulgotać. Po tym czasie sięgnij po przykrycie i gotuj jeszcze 10-15 minut (młodsze ziarna potrzebują mniej czasu). Gdy skórka stanie się lekko pomarszczona, przysmak będzie gotowy. Możesz jeść go bez dodatków, z porcją soli, albo podany z masłem i czosnkiem. Natomiast jeśli planujesz dodać go do sałatki, nie zapomnij wcześniej zdjąć skórki. Dzięki temu będzie delikatniejszy. Smacznego!