• Link został skopiowany

Pierwszy naleśnik już nie ląduje w koszu. Trik babci zmienia wszystko. Wystarczy szczypta

Choć przygotowanie wydaje się być przysłowiową bułką z masłem, to podczas pichcenia pojawia się wiele problemów. Dlaczego naleśniki przywierają do patelni? Przyczyn można szukać w sprzęcie lub technice przyrządzania ciasta. Jednak znamy uniwersalny trik, który zawsze działa. Używały go babcie.
Domowe naleśniki
Fot. archiwum prywatne, redakcja

Naleśniki to klasyka kuchni, ale czasami wychodzą zbyt cienkie, za mało sprężyste lub przywierają do patelni. Kluczem do sukcesu są przede wszystkim proporcje składników, ale i sposób smażenia. Choć każdy z nas ma w swojej kolekcji chociaż jeden przepis, którego trzyma się od lat, podpowiem, jak nieco go zmienić, by placki wychodziły idealne. Do tego zdradzę ci triki, dzięki którym zdejmiesz je z patelni jednym ruchem.

Zobacz wideo Pistacjowe naleśniki na maślance. Lepszych ze świecą szukać

Puszyste naleśniki. Sprawdź, jak osiągnąć idealną konsystencję i smak

Delikatne, elastyczne, a przy tym lekkie jak chmurka - takie właśnie powinny być naleśniki idealne. Puszystość ciasta zależy od mleka i mąki, a także od dodatku wody gazowanej, jajek i odrobiny tłuszczu. Drobne napowietrzenie masy sprawia, że placuszki mają bardziej miękką strukturę.

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej typu 500,
  • 2 jajka,
  • 250 ml mleka,
  • 150 ml wody gazowanej,
  • łyżeczka cukru,
  • 2 szczypty soli,
  • 2 łyżki oleju roślinnego lub roztopionego masła (do ciasta),
  • odrobina masła lub słoniny.

Co zrobić, żeby naleśniki nie przywierały? Kilka prostych trików zmieni wszystko

Przywierające ciasto to zmora wielu kucharzy-amatorów. Jak temu zapobiec? Przede wszystkim zwróć uwagę na patelnię. Najlepiej wybrać teflonową lub ceramiczną, która ma nieprzywierającą powłokę. Przed usmażeniem pierwszego naleśnika trzeba ją rozgrzać, a potem delikatnie natłuścić. Nasze babcie miały jeszcze jeden niezawodny sposób: trik z solą i słoniną. Gorącą patelnię warto posypać odrobiną przyprawy, poczekać aż kryształki przestaną podskakiwać, a następnie wytrzeć patelnię suchym ręcznikiem kuchennym. Na koniec wystarczy przetrzeć dno kawałkiem słoniny.

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier i szczyptę soli. W osobnym naczyniu roztrzep jajka, dodaj mleko oraz wodę gazowaną.
  2. Połącz mokre składniki z suchymi, mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaj roztopione masło i ponownie wymieszaj. Odstaw masę na około 30 minut.
  3. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Przed pierwszym naleśnikiem posyp ją odrobiną soli, a następnie przetrzyj ręcznikiem papierowym i lekko natłuść.
  4. Wlej porcję ciasta na patelnię i smaż przez około 1-2 minuty, aż brzegi zaczną się rumienić. Obróć naleśnika i smaż kolejne 30-40 sekund.
  5. Powtarzaj proces, aż wykorzystasz całe ciasto. Podawaj placki na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Więcej o: