• Link został skopiowany

Weź jajka, szpinak i zrób kremowy sos. Śniadanie godne drogiego hotelu

Jajka na śniadanie to już klasyka i to nie tylko w Polsce. Są dobrym wyborem, nie tylko dlatego, że zwyczajnie są smaczne, lecz przede wszystkim dlatego, że zawierają dużo cennego białka, przez co sycą i dodają energii. Jednak jeśli szukasz pomysłu na śniadanie z jajkami, ale masz dość zwykłej jajecznicy, mamy coś specjalnie dla ciebie. Jajka po florencku smakują tak świetnie, że poczujesz się jak w pięciogwiazdkowym hotelu. To zasługa wyjątkowego sosu.
Jajka po florencku
Thomas Holt /Shutterstock

Śniadania z jajkami to gwarancja dobrego humoru i nieustannej energii nawet na wiele godzin po zjedzeniu posiłku. Jednak jesteśmy przywiązani do tego, co znamy i jeśli mowa o śniadaniach z jajkami, najczęściej stawiamy na jajecznicę w różnych wersjach, jajko sadzone z boczkiem lub wędliną, omlety lub klasycznie jajko na miękko. Wszystkie te opcje są pyszne, ale nie tak pyszne jak jajka po florencku. Czym są jajka po florencku? To jajka gotowane w koszulce podane na grzance ze szpinakiem, polane aksamitnym i kremowym sosem holenderskim. Jak je zrobić? To bardzo łatwe, chociaż na początku możesz myśleć inaczej. Z chęcią podpowiemy, jak krok po kroku zrobić mistrzowskie śniadanie i wyjaśnimy, po co do gotowania jajek używa się octu

Zobacz wideo Pasta z awokado z fantastycznym sosem. Doskonała do kanapek

Najlepsze śniadanie, jakie możesz sobie wyobrazić. Jak zrobić jajka po florencku?

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 2 kromki ulubionego pieczywa,
  • łyżka masła,
  • sól i pieprz,
  • łyżka octu,
  • duża garść szpinaku,
  • ząbek czosnku.

Składniki na domowy sos holenderski:

  • 50 g masła,
  • 1 żółtko (najlepiej z dużego jajka),
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 2 łyżki wytrawnego białego wina.

Jajka po florencku z sosem holenderskim - sposób wykonania:

  1. Zacznij od przygotowania sosu holenderskiego, z nim będzie zdecydowanie najtrudniej. W garnku zagotuj wodę. Masło rozpuść w rondelku i pozostaw na chwilę, by lekko ostygło. Nie może być gorące, bo inaczej żółtko się zetnie.
  2. Do miseczki włóż żółtko, dodaj sok z cytryny oraz wino i całość ubij trzepaczką. Następnie połóż miseczkę nad garnkiem z wodą (kąpiel wodna) i, cały czas ubijając, wlewaj roztopione masło. Mieszaj, aż sos uzyska konsystencję majonezu. Następnie dopraw solą i pieprzem.
  3. Kiedy sos holenderski jest już gotowy, zajmij się resztą składników. W garnku zagotuj wodę z solą i octem. Kiedy zawrze, zmniejsz moc palnika i łyżką zrób wir. Następnie wbij jajko bezpośrednio do wody i poczekaj, aż białko się zetnie, ale żółtko pozostanie półpłynne lub płynne. Następnie wyłów je łyżką cedzakową. Tak samo zrób z drugim jajkiem.
  4. Na patelni rozgrzej niewielką ilość masła i dodaj szpinak oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Smaż, aż szpinak zwiędnie. Pod koniec dopraw do smaku solą i pieprzem. Podsmażony szpinak zdejmij i odłóż na bok.
  5. Na tej samej patelni na większej mocy palnika podsmaż kromki pieczywa, by stało się przyjemnie chrupiące i pobrało resztki aromatu z patelni. Następnie zacznij składać danie. Na kromki połóż porcję szpinaku, na szpinak jajko i całość polej sosem holenderskim.

Po co dodawać ocet do gotowania jajek? Sprawa jest bardzo prosta - by białko się nie rozlało, a jajko zachowało ładny, okrągły kształt. Ocet sprawia, że białko ścina się dużo szybciej, dzięki temu ściślej otula żółtko i nie rozpływa się i nie rozwarstwia.

Więcej o: