Spotkanie przy ruszcie to coś więcej niż klasyczna kiełbasa czy karkówka - to także smakowite dodatki, które tworzą wyjątkowy klimat. Przekąski na grilla możesz przygotować zarówno w wersji słonej, jak i słodkiej. Poznaj proste pomysły, które zamienią każde spotkanie w prawdziwą ucztę pod chmurką.
Fot. tickypimp1989/ iStock
REKLAMA
REKLAMA
Grillowanie to mój mały rytuał lata. Uwielbiam wrzucić na ruszt pachnącą karkówkę albo dobrze przyprawioną kiełbasę, ale od lat wiem jedno - bez przystawek nie ma zabawy. Sałatki, chrupiące pieczywo czy małe kanapeczki zawsze rozchodzą się w tempie ekspresowym, często zanim jeszcze mięso zdąży dobrze się przyrumienić. Dlatego dziś mam dla ciebie garść inspiracji na przystawki, które naprawdę robią robotę. Niech grillowe spotkania będą jeszcze pyszniejsze.
REKLAMA
Zobacz wideo Co na grilla? Proponujemy rybę, ziemniaki z boczkiem oraz słodki deser
Jakie przystawki można zrobić do grilla? Tak urozmaicisz spotkania przy ruszcie
Największą zaletą tych przekąsek jest ich prostota i szybkość przygotowania. W końcu nikt nie chce spędzać godzin w kuchni, kiedy grill już skwierczy, a towarzystwo czeka. Warto postawić na lekkie, świeże smaki i produkty, które bez problemu wytrzymają letnie temperatury. Liczy się też efekt, a im bardziej kolorowo i apetycznie na stole, tym lepiej. Oto kilka pomysłów na przystawki, które podbiją każde grillowe spotkanie:
Mini szaszłyki warzywne. Są kolorowe, chrupiące i ładnie prezentują się na stole. Pomidorki koktajlowe, kawałki papryki, cukinii, pieczarek i cebuli nabij na patyczki, skrop oliwą, przypraw ulubionymi ziołami (np. oregano lub tymiankiem) i wrzuć na grilla. Czas przygotowania: około 10 minut. Świetnie komponują się z mięsem i są lekką przekąską na start.
Sałatka z arbuza i fety. Orzeźwiająca bomba smaków. Pokrój arbuza w kostkę, dodaj pokruszoną fetę, świeżą miętę i odrobinę oliwy z oliwek. Całość możesz posypać świeżo mielonym pieprzem. Czas przygotowania: 5-7 minut. Idealna jako kontrast dla gorących, treściwych dań.
Szybka baba ghanoush. Upieczone na grillu bakłażany (około 20-30 minut, w zależności od wielkości) zmiksuj z łyżką tahini, ząbkiem czosnku i sokiem z połowy cytryny. Dopraw do smaku solą i odrobiną oliwy. Pasta świetnie sprawdzi się z grillowanym mięsem i jako dip do warzyw.
Guacamole z awokado. Dojrzały owoc rozgnieć widelcem, dodaj sok z jednej limonki, drobno posiekaną cebulę, pokrojone w kostkę pomidory i odrobinę świeżej kolendry. Całość delikatnie wymieszaj i dopraw solą. Czas przygotowania: 5 minut. Pasta z awokado idealnie pasuje do grillowanego mięsa, warzyw, nachosów czy chrupiącego pieczywa.
Grillowane szaszłykiFot. zi3000 / istockphoto.com
Co zrobić jako dodatek do grilla? Wrzuć na ruszt coś słodkiego
Słodkie przystawki z grilla to strzał w dziesiątkę, zwłaszcza kiedy na stole pojawi się ochota na coś lekkiego, ale wyjątkowego. Proste owoce w nowej odsłonie potrafią zrobić takie wrażenie, że nikt nie będzie tęsknił za tradycyjnym deserem. Warto postawić na sezonowe składniki, minimalny nakład pracy i maksymalny efekt.
Grillowane brzoskwinie z miodem. Przekrój dojrzałe owoce na pół, usuń pestki i ułóż owocami do dołu na rozgrzanym ruszcie. Pod koniec pieczenia skrop je odrobiną miodu, by wydobyć ich naturalną słodycz. Czas przygotowania: 5-7 minut. To deser, który pachnie latem i wygląda obłędnie na talerzu.
Szaszłyki owocowe. Kiwi, truskawki, winogrona i kawałki ananasa nabij na patyczki i chwilę podgrzej na grillu, obracając co jakiś czas. To kolorowa przystawka, która zawsze robi efekt "wow" wśród gości.
Banany z folii. Banany przekrój wzdłuż na pół, oprósz kawałkami gorzkiej czekolady i owiń szczelnie aluminium. Połóż na ruszcie i grilluj przez 8-10 minut, aż owoce zmiękną, a czekolada zamieni się w kuszący krem. Tak powstaje deser, od którego trudno się oderwać.
Jabłka z cynamonem. Usuń gniazda nasienne z jabłek, pokrój owoce w grube plastry, oprósz cynamonem i połóż na grillu. Grilluj po kilka minut z każdej strony, aż jabłka będą miękkie i lekko karmelizowane. Gotowe będą już po ok. 10 minutach. Świetna opcja dla fanów klasycznych smaków.
Jakie przekąski królują u Ciebie podczas grilla? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.