Nie jest tajemnicą, że Polacy uwielbiają szparagi i kiedy tylko zaczyna się sezon, zajadamy się nimi na wyścigi, by maksymalnie wykorzystać czas, kiedy są dostępne. Najczęściej szparagi grillujemy, zapiekamy w boczku lub po prostu gotujemy i polewamy masełkiem z bułką tartą albo sosem holenderskim.
Ja ostatnio postanowiłam zrobić sałatkę ze szparagami, ale nie tą klasyczną z ziemniakami, którą czasami podaję do grilla. Postawiłam na zupełnie nowy przepis, a że udało mi się kupić ładne truskawki, postanowiłam zaszaleć i dodałam je do sałatki. Wyszła pyszna, lekka i mimo wszystko wyrazista, a połączenie umamicznych szparagów, słonej fety i słodkich truskawek zagości w moim domu na dobre. Teściowa była w szoku, bo sałatka z truskawkami nie wpisywała się w jej kulinarne wyobrażenia, ale spróbowała. Jeśli nie kłamie, była nią zachwycona.
Zobacz wideo Finalistka MasterChefa przygotowała u nas szparagi. Po 10 minutach talerz był pusty
Sałatka ze szparagami, fetą i truskawkami. Szokująco pyszna
Składniki:
- pęczek szparagów zielonych lub białych (ok. 500 g),
- ok. 250 g truskawek,
- spora garść dowolnej sałaty,
- 100 g szynki parmeńskiej lub innej dojrzewającej,
- 100 g orzechów, polecam włoskie lub orzeszki pinii,
- 50 g sera feta,
- odrobina cukru,
- 3 łyżki oliwy,
- 4 łyżki octu balsamicznego,
- 5 łyżek wody,
- sól i pieprz do smaku,
- łyżka soku z cytryny.
Sałatka ze szparagami i truskawkami - sposób wykonania:
- Na samym początku zajmij się szparagami. Ugotuj je al dente w osolonej wodzie (oczywiście wcześniej odłam zdrewniałe końcówki, a jeśli używasz białych, obierz je). Następnie pokrój je na kawałki.
- Opłukane i pozbawione szypułek truskawki pokrój na ćwiartki. Orzechy drobno posiekaj, ser feta rozkrusz, a szynkę i sałatę delikatnie poszarp dłońmi na kawałki. Wszystkie składniki przełóż do miski. Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj.
- Przygotuj dressing. Do miseczki wlej oliwę, dodaj wodę, sok z cytryny oraz ocet balsamiczny. Możesz dołożyć szczyptę ziół prowansalskich. Wymieszaj i polej dressingiem sałatkę. Całość ponownie wymieszaj i podawaj od razu.