• Link został skopiowany

Sałatka ze szparagami wprawiła teściową w osłupienie. Czerwony dodatek może szokować

Sezon na szparagi trwa w najlepsze i do woli możemy zajadać się jędrnymi, zielonymi albo białymi łodygami. Szparagi są pyszne pod każdą postacią, w sosie, zupie, zapiekane, grillowane i oczywiście w sałatce. Ostatnio podałam sałatkę ze szparagami na kolację. Gdy teściowa ją zobaczyła, zrobiła oczy jak pięć złotych.
Sałatka ze szparagami
Juliette Mages /Shutterstock

Nie jest tajemnicą, że Polacy uwielbiają szparagi i kiedy tylko zaczyna się sezon, zajadamy się nimi na wyścigi, by maksymalnie wykorzystać czas, kiedy są dostępne. Najczęściej szparagi grillujemy, zapiekamy w boczku lub po prostu gotujemy i polewamy masełkiem z bułką tartą albo sosem holenderskim.

Ja ostatnio postanowiłam zrobić sałatkę ze szparagami, ale nie tą klasyczną z ziemniakami, którą czasami podaję do grilla. Postawiłam na zupełnie nowy przepis, a że udało mi się kupić ładne truskawki, postanowiłam zaszaleć i dodałam je do sałatki. Wyszła pyszna, lekka i mimo wszystko wyrazista, a połączenie umamicznych szparagów, słonej fety i słodkich truskawek zagości w moim domu na dobre. Teściowa była w szoku, bo sałatka z truskawkami nie wpisywała się w jej kulinarne wyobrażenia, ale spróbowała. Jeśli nie kłamie, była nią zachwycona. 

Zobacz wideo Finalistka MasterChefa przygotowała u nas szparagi. Po 10 minutach talerz był pusty

Sałatka ze szparagami, fetą i truskawkami. Szokująco pyszna

Składniki:

  • pęczek szparagów zielonych lub białych (ok. 500 g),
  • ok. 250 g truskawek,
  • spora garść dowolnej sałaty,
  • 100 g szynki parmeńskiej lub innej dojrzewającej,
  • 100 g orzechów, polecam włoskie lub orzeszki pinii,
  • 50 g sera feta,
  • odrobina cukru,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 4 łyżki octu balsamicznego,
  • 5 łyżek wody,
  • sól i pieprz do smaku,
  • łyżka soku z cytryny.

Sałatka ze szparagami i truskawkami - sposób wykonania:

  1. Na samym początku zajmij się szparagami. Ugotuj je al dente w osolonej wodzie (oczywiście wcześniej odłam zdrewniałe końcówki, a jeśli używasz białych, obierz je). Następnie pokrój je na kawałki.
  2. Opłukane i pozbawione szypułek truskawki pokrój na ćwiartki. Orzechy drobno posiekaj, ser feta rozkrusz, a szynkę i sałatę delikatnie poszarp dłońmi na kawałki. Wszystkie składniki przełóż do miski. Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj.
  3. Przygotuj dressing. Do miseczki wlej oliwę, dodaj wodę, sok z cytryny oraz ocet balsamiczny. Możesz dołożyć szczyptę ziół prowansalskich. Wymieszaj i polej dressingiem sałatkę. Całość ponownie wymieszaj i podawaj od razu. 
Więcej o: