Sezonowy rarytas zamieniam na zdrową przekąskę. To tania i odchudzona wersja sklepowych chipsów

Zamiast objadać się kalorycznymi przekąskami ze sklepu, postawiłam na domowe rozwiązanie w odchudzonej wersji. Chipsy z bobu to rarytas, któremu nikt się nie oprze. Robię go ekspresowo z kilku tanich i łatwo dostępnych produktów. To idealny rarytas, który można serwować podczas oglądania Euro 2024.

Zdrowa żywność kojarzy się z nudą, sałatami i przekąskami pozbawionymi smaku? Najwyższa pora by obalić ten mit i odkryć jeden ze smakowitych przepisów, który wypróbowany raz, na stałe zapisze się w domowym menu. Idealnym przykładem są chipsy z bobu, które obłędnie chrupią i nieziemsko smakują!

Zobacz wideo Frittata z bobem - obowiązkowa na ten sezon

Chipsy z bobu serwuje jako przekąskę na Euro 2024. Każdy prosi o dokładkę

Emocje związane ze sportowymi wydarzeniami wzmagają apetyt. Podczas Euro 2024 warto zatem hojnie zastawić stół przekąskami i kolorowymi specjałami. W moim tegorocznym menu nie brakuje zdrowych alternatyw, które mają zastąpić sklepowe gotowce napakowane chemią i barwnikami. Chipsy z bobu to moje najnowsze odkrycie, które nie tylko rewelacyjnie smakuje, ale także ekspresowo znika z misek. 

Bób to nasze letnie dobro narodowe. Zazwyczaj serwujemy go w maślanej polewie z solidną porcją koperku. Zielony skarb jest także częstym gościem fikuśnych sałatek, placuszków i innych obłędnych dań. Moja propozycja skupia się jednak na samych skórkach - dzięki temu sporo zaoszczędzimy i działamy w duchu zero waste. Chipsy z bobu wyjdą za to rewelacyjnie i zastąpią tradycyjne przekąski np. podczas oglądania meczu. Wystarczy kilka przypraw, miód i oliwa, by stworzyć chrupiące dzieło sztuki. 

Zapomnij o wyrzucaniu skórek z bobu i zrób z nich obłędne chipsy

Składniki: 

  • 180 g skórek z bobu,
  • 3 łyżki oliwy,
  • łyżeczka ostrej wędzonej papryki,
  • łyżeczka suszonej natki pietruszki,
  • szczypta soli,
  • łyżeczka granulowanego czosnku,
  • łyżeczka miodu.

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od ugotowania bobu w lekko osolonej wodzie. 
  2. Bób odcedź, nieco ostudź i przejdź do obierania go ze skórek. 
  3. Skórki przełóż do dużej miski, a bób odłóż do kolejnego przepisu. 
  4. Do miski dodaj także trzy łyżki oliwy, miód oraz wszystkie przyprawy - natkę pietruszki, czosnek, sól, pieprz oraz ostrą, wędzoną paprykę. 
  5. Wszystko starannie wymieszaj, tak by nasza marynata oblepiła pięknie skórki bobu. 
  6. Gotowe chipsy przełóż na blaszkę do pieczenia wyłożoną wcześniej papierem. 
  7. Chipsy piecz w 175 stopniach przez około 10-15 minut. Tak przygotowane chipsy przełóż do miski, smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.