Zdrowa żywność kojarzy się z nudą, sałatami i przekąskami pozbawionymi smaku? Najwyższa pora by obalić ten mit i odkryć jeden ze smakowitych przepisów, który wypróbowany raz, na stałe zapisze się w domowym menu. Idealnym przykładem są chipsy z bobu, które obłędnie chrupią i nieziemsko smakują!
Emocje związane ze sportowymi wydarzeniami wzmagają apetyt. Podczas Euro 2024 warto zatem hojnie zastawić stół przekąskami i kolorowymi specjałami. W moim tegorocznym menu nie brakuje zdrowych alternatyw, które mają zastąpić sklepowe gotowce napakowane chemią i barwnikami. Chipsy z bobu to moje najnowsze odkrycie, które nie tylko rewelacyjnie smakuje, ale także ekspresowo znika z misek.
Bób to nasze letnie dobro narodowe. Zazwyczaj serwujemy go w maślanej polewie z solidną porcją koperku. Zielony skarb jest także częstym gościem fikuśnych sałatek, placuszków i innych obłędnych dań. Moja propozycja skupia się jednak na samych skórkach - dzięki temu sporo zaoszczędzimy i działamy w duchu zero waste. Chipsy z bobu wyjdą za to rewelacyjnie i zastąpią tradycyjne przekąski np. podczas oglądania meczu. Wystarczy kilka przypraw, miód i oliwa, by stworzyć chrupiące dzieło sztuki.
Składniki:
Sposób przygotowania: