Bób należy do grupy warzyw strączkowych. Jest bogaty w witaminy oraz składniki odżywcze, dlatego warto wykorzystać sezon i spożywać go jak najwięcej. To pożywna przekąska, która zawiera mało tłuszczu, ale dużo białka oraz błonnika. Obecnie ceny produktu nie zachęcają jednak do kupna. W marketach opakowanie 500 g potrafi kosztować 25 zł, podczas gdy w wakacje cena to ok. 10 zł.
- Już od kilku dni mamy w ofercie na rynku hurtowym w Broniszach polski bób. Dzięki temu pojawił się też w warzywniakach i na targowiskach. Jest to bób produkcji krajowej. W ofercie jest on jest konfekcjonowany - powiedział w rozmowie z "Faktem" Maciej Kmera, ekspert rynku hurtowego w Broniszach. Cena na rynku hurtowym to obecnie 35 zł za kilogram bobu, czyli w detalu (cenie dla konsumenta) 40-45 zł.
Wysokie ceny to niestety standard, gdy warzywo pojawia się w ofercie. Jest go mało, dlatego sporo kosztuje. Kmera ma jedną radę dla osób, które planowały w najbliższych dniach kupić bób. - Im będzie go więcej, tym będzie tańszy. Jeszcze trochę bym poczekał, bo nie ma sensu przepłacać. Bób na pewno stanieje i zdążymy się go najeść - wyznał.
Wbrew pozorom na obniżkę cen wcale nie trzeba długo czekać. - Szczyt sezonu to będzie pierwszy tydzień czerwca i wtedy na pewno ceny będą niższe. Jeżeli tydzień-dwa utrzyma się pogoda, to ceny powinny zejść poniżej 30 zł/kg - dodał ekspert. Jeśli już teraz marzy ci się zjedzenie sezonowego warzywa, skuś się na szparagi. Są niskokaloryczne i lekkostrawne, bogate w witaminy B, C, E, K, beta-karoten, potas, magnez oraz żelazo. Ich cena o wiele bardziej zachęca do zakupu. Wynosi ok. 15 zł za pół kilograma. - Najwięcej kosztują te najładniejsze, kolorowe odmiany - wyjaśnił Maciej.