• Link został skopiowany

Czy miód skrystalizowany jest gorszy niż płynny? Pszczelarz wyjaśnia, czy traci właściwości

Miód, choć powszechnie spożywany, nadal skrywa wiele tajemnic. Dużo mówi się o jego właściwościach, formach i odmianach, w jakich występuje, a także o tym, czy miód może się kiedykolwiek zepsuć. Wątpliwości budzi też to, czy lepszy jest miód płynny czy skrystalizowany. Niedawno takie pytanie padło na popularnym w mediach społecznościowych profilu Pszczelarz z Wąchocka.
Miód
Fot. Huseyin Asliyuce / iStock

Pod tym pseudonimem kryje się pan Wojciech Margowniczy, który prowadzi pasiekę właśnie w Wąchocku. Odpowiadając na pytania internautów, szerzy wiedzę nie tylko na temat miodu, lecz także ogólnie w dziedzinie pszczelarstwa. Tłumaczył już m.in., czy miód może się popsuć oraz jak należy go prawidłowo przechowywać

Zobacz wideo Skąd się bierze miód? Niezwykłe fakty z życia pszczół

Czy miód skrystalizowany jest gorszy niż płynny? Pszczelarz tłumaczy

Jedna z obserwatorek zapytała go również, czy miód skrystalizowany jest gorszy niż płynny. Przyznała, że sama woli ten pierwszy i zastanawia się, czy w takiej formie traci swoje właściwości. Pszczelarz szybko rozwiał jej wątpliwości i wyjaśnił, że zmiana miodu z płynnego na skrystalizowany to tylko zmiana stanu skupienia. Właściwości i smak pozostają takie same.

Niestety ludzie podchodzą do tego tak, że skrystalizowany ciężko się wyciąga ze słoika, trzeba grzebać i nie chcą go

- dodaje.

Idąc dalej, należy dodać, że proces krystalizacji miodu jest wręcz pożądany. Oznacza, że miód jest naturalny i świadczy o jego wysokiej jakości. Krystalizacja zachodzi w różnym tempie w zależności od odmiany miodu. Zazwyczaj trwa to od kilku do kilkunastu miesięcy. Wolniej krystalizują miody, które mają wysoką zawartość fruktozy, z kolei w tych o wysokiej zawartości glukozy proces zachodzi szybciej. Najwolniej dzieje się to w miodzie akacjowym, a najszybciej w rzepakowym. Każdy prawdziwy, dobrej jakości miód prędzej czy później skrystalizuje

Czy miód jest zdrowy? Właściwości miodu

Miód w kuchni używany jest jako środek słodzący i aromatyzujący potrawy. Ma też jednak wiele cennych właściwości. Wzmacnia odporność, jest pomocny przy łagodzeniu infekcji dróg oddechowych, ponieważ m.in. działa wykrztuśnie, dzięki czemu może przynosić ulgę przy uporczywym kaszlu. Ma też właściwości bakteriobójcze.

Serwis dietetycy.org.pl podaje, że miód obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu LDL, a zwiększa poziom HDL. Miód zawiera też cenne przeciwutleniacze, które zwalczają nadmiar wolnych rodników i działają przeciwzapalnie. Uchodzi za naturalny prebiotyk

Miód również skutecznie dodaje energii. "Węglowodany proste, zawarte w miodzie, są łatwe do przyswojenia, więc w krótkim czasie odżywiają organizm: są znakomitym źródłem energii dla wyczerpanych fizycznie i umysłowo. Z założenia cukry nie są naszym wrogiem, tylko paliwem. Potrzebnym i wskazanym, póki nie zalejemy silnika. Miód szybko zaspokaja głód i naprawdę trudno byłoby się nim "przejeść" - pisaliśmy na zdrowie.gazeta.pl.

Więcej o: