falafel
-
Falafel - przepis na orientalne kotleciki z ciecierzycy. Jeden składnik sprawi, że nie będą suche
Falafel to tradycyjne danie kuchni arabskiej. Przygotowuje się go najczęściej z ciecierzycy i aromatycznych przypraw. Może być podawany na talerzu, w formie dania obiadowego lub jako dodatek do sałatek, pit lub warzyw. Jest smaczny i zdrowy a dzię...
-
Wegański kebab na wyciagnięcie ręki. Chrupiący falafel - przepis wprost z Egiptu
Niepozorne kulki z mielonej ciecierzycy są przedmiotem sporu między Egiptem a Izraelem. Do dziś nie udało się bowiem ustalić, skąd pochodzi ta charakterystyczna przekąska. Niezależnie od rozstrzygnięcia polemiki nad warzywnymi kotlecikami, warto...
-
Jak zrobić falafel? Przepis na pyszne kotleciki arabskie z ciecierzycy
Falafel to charakterystyczne smażone kulki, które przyrządza się masy z ciecierzycy - danie wegetariańskie, a w naszym kraju wciąż nieco egzotyczne. Najważniejsze jest jednak to, że jest przepyszne. Falafel to uniwersalny dodatek do wielu potraw,...