• Link został skopiowany

Udka z rosołu już nie zalegają w lodówce. Zrobiłam z nich coś, co znika szybciej niż wędlina

Po niedzielnym obiedzie często zostaje wywar i mięso. Jak wykorzystać udka z kurczaka po rosole? Szkoda, by lądowały w koszu. Można je przerobić na coś zupełnie innego, smacznego i niebanalnego, a przy okazji nie zmarnować ani kawałka.
Pasztet w słoiku
Fot. iStock, Milanchikov

Kiedy byłam dzieckiem, niedzielny rosół był u nas obowiązkowy. Po zjedzeniu zupy mama zawsze miała ten sam dylemat: co zrobić z mięsem? Udka z kurczaka były już wygotowane, ale wciąż miały potencjał, szczególnie jeśli się je dobrze doprawiło i połączyło z czymś tłustszym. Najczęściej lądowały w pasztecie i nie był byle jaki, tylko kremowy, delikatny, idealny na kanapki. Dziś robię go sama, czasem z dodatkiem wątróbki, z pieczarkami albo z warzywami z wywaru. Za każdym razem wychodzi inaczej, ale równie dobrze.

Zobacz wideo Zaskakująco dobry pasztet z wątróbek i równie smakowity kolega wegetariański

Co dodać do pasztetu, żeby nie był suchy? Sekret tkwi w kilku składnikach

Mięso z rosołu jest już poddane obróbce, przez co może być lekko suche i pozbawione tłuszczu. Żeby pasztet był kremowy, potrzebuje kilku rzeczy - np. tłuszczu (masła, oliwy, podgardla lub boczku) i składnika wilgotnego, jak podsmażona cebula, ugotowana marchewka. Aby zawsze wyszedł, nie trzeba dużo. Wystarczy dobrze zbalansować proporcje. 

Składniki na domowy pasztet:

  • 400 g mięsa z udek (bez skóry i kości),
  • 100 g podsmażonej cebuli,
  • 2 łyżki masła,
  • jajko,
  • ugotowana marchewka,
  • ząbek czosnku,
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • pół łyżeczki suszonego majeranku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 3-4 łyżki rosołu lub mleka.

Pasztet z mięsa z rosołu w słoikach. Idealny sposób na zero waste

Pasztet w słoikach można przechowywać kilka dni w lodówce i sięgać po niego, gdy brakuje pomysłu na śniadanie. Jest znacznie zdrowszy niż sklepowe odpowiedniki, ponieważ nie zawiera konserwantów, a jego smak można modyfikować dodatkami np. ziołami, suszonymi pomidorami, pieczoną papryką, a nawet orzechami.

Sposób przygotowania:

  1. Oddziel mięso od skóry i kości. Podsmaż cebulę i czosnek, dodaj do mięsa razem z ugotowaną marchewką. Całość zmiel dwukrotnie w maszynce lub zblenduj na gładko.
  2. Do masy dodaj jajko, masło, przyprawy oraz odrobinę rosołu lub mleka. Mieszaj, aż całość będzie miękka i jednolita.
  3. Przełóż do wyparzonych słoików, nie do pełna, i zapiekaj w kąpieli wodnej przez 50 minut w temperaturze 170°C. Po wystudzeniu przechowuj w lodówce maksymalnie 5-6 dni.
Więcej o: