• Link został skopiowany

Mięciutkie i puszyste muffinki jogurtowe z truskawkami. Robią się szybko, znikają jeszcze szybciej

Sezon na truskawki w pełni i do woli możemy cieszyć się najróżniejszymi przysmakami z tymi pysznymi owocami w roli głównej. Najczęściej zjadamy je prosto z miseczki lub pieczemy różne ciasta, ale dziś mamy przepis na coś o niebo lepszego. Delikatne muffinki jogurtowe zrobisz w trymiga, a są tak pyszne, że nikt nie poczeka, aż porządnie wystygną.
Muffinki jogurtowe z truskawkami
Lika Mostova /Shutterstock

Truskawki to jeden z najlepszych dowodów na to, że życie może być piękne, a świat w gruncie rzeczy jest przyjaznym miejscem. Przepisów na słodkości z truskawkami jest bez liku, można wymienić choćby pyszny sernik na zimno z truskawkami i galaretką lub delikatne ciasto ucierane. My na swojej liście deserów z truskawkami mamy jeszcze jedną pozycję, która zajmuje wysokie miejsce na podium smaku i prostoty wykonania. Muffinki jogurtowe z truskawkami to uczta dla zmysłów i kiedy najdzie cię ochota na coś słodkiego, szybciej zrobisz te muffinki, niż zdążysz pójść i wrócić z cukierni. Oto przepis, który z miejsca stanie się twoim ulubionym. 

Zobacz wideo Nie wiesz co zrobić z truskawkami? Wypróbuj babciny przepis. Potrzebujesz tylko trzech składników

Muffinki jogurtowe z truskawkami - najlepszy deser na lato

Składniki:

  • 3/4 szklanki jogurtu (możesz użyć jogurtu naturalnego, ja polecam waniliowy lub truskawkowy),
  • 2 jajka,
  • ok. 200 g świeżych truskawek,
  • 1/4 szklanki cukru do wypieków,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ok. 20 g roztopionego masła. 

Muffinki jogurtowe z truskawkami - sposób wykonania:

  1. Przygotowanie deseru zacznij od rozgrzania piekarnika. Muffinki jogurtowe robi się bardzo szybko, więc kiedy skończysz wlewać ciasto do papilotek, możesz od razu włożyć je do piekarnika, oszczędzając czas. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni z funkcją grzania góra-dół.
  2. Przygotuj miskę i wbij do niej jajka. Następnie dodaj cukier do wypieków oraz cukier waniliowy i mikserem ubij całość na puszysty kogel-mogel. Następnie dodaj przesianą mąkę, wlej roztopione masło i jogurt oraz wsyp proszek do pieczenia.
  3. Truskawki opłucz, oderwij szypułki. Następnie pokrój je na mniejsze kawałki. Możesz dodatkowo wymieszać je z odrobiną cynamonu - to świetnie podkręci smak babeczek. 
  4. Teraz wymieszaj całość szpatułką lub drewnianą łyżką. Nie mieszaj zbyt długo - tylko do momentu, aż składniki się połączą. Do ciasta dodaj truskawki, ponownie chwilę wymieszaj i wlewaj ciasto do formy wyłożonej papilotkami. Ciasto powinno sięgać do 3/4 wysokości papilotek, ponieważ podczas pieczenia znacznie wyrośnie. Muffinki jogurtowe piecz przez ok. 20 minut.
Więcej o: