• Link został skopiowany

Najlepsza rzecz, jaką możesz zrobić z truskawek. Słoiki będą znikać jeden za drugim

Sezon na najpyszniejsze owoce trwa w najlepsze i do woli możemy zajadać się czerwonymi, soczystymi truskawkami. Żeby jednak nie tęsknić za nimi zimą, warto zamknąć je w słoikach. Dżemy są pyszne, kompoty też są pyszne, ale inne przetwory z truskawek są jeszcze lepsze. Jak zrobić truskawki w syropie? Babcia od lat wbijała mi do głowy proporcje. To dzięki nim te truskawki są najpyszniejsze.
Truskawki w syropie
zefirchik06 /Shutterstock

Chyba większość się ze mną zgodzi, że truskawki to najpyszniejsze owoce i jak tylko pojawiają się polskie z gruntu, kuchnie toną w czerwonych owocach. Robimy z nich ciasta, desery, mieszamy z cukrem i śmietaną, przerabiamy na dżemy i mrozimy. Jednak jest jeszcze jeden sposób na truskawki, który warto wypróbować, by nawet w trzaskający mróz cieszyć się ich słodyczą. Truskawki w syropie to świetna przekąska, ale także baza do owocowych deserów i ciast. Jak je zrobić? To chyba jeden z najłatwiejszych przepisów na przetwory z owoców. Musisz jednak zapamiętać proporcje 2:1:2. Babcia mi tłumaczyła, że najlepiej, gdy na dwa kilogramy truskawek przypada jeden kilogram cukru i dwie szklanki wody.

Zobacz wideo Jak mrozić owoce? Jak usunąć plamę z truskawek? Jak pozbyć się pestek z czereśni? Rozwiązujemy letnie problemy

Truskawki w syropie - przepis babci. Zapamiętaj proporcje, a będą najpyszniejsze

Składniki:

  • 2 kg świeżych, soczystych truskawek bez uszkodzeń,
  • 1 kg białego cukru,
  • 2 szklanki wody.

Truskawki w syropie - sposób wykonania:

  1. Truskawki dokładnie umyj, by pozbyć się piachu, zanieczyszczeń i opcjonalnie resztek chemicznych nawozów. Następnie oderwij szypułki i odłóż truskawki na bok.
  2. Przygotuj słoiki. Powinny być wyparzone i suche. Następnie włóż do nich truskawki. Układaj je dość ciasno, jednak nie na tyle, by się zgniotły.
  3. Przygotuj syrop. Do garnka wlej wodę, dodaj cukier i mieszaj, aż się rozpuści. Gdy syrop się zagotuje, od razu zalej nim truskawki w słoikach.
  4. Słoiki szczelnie zakręć i odwróć je denkami do góry, by zakrętki się zassały. Następnie szczelnie otul je kocem, by długo stygły w cieple. Kiedy słoiki będą już zimne, przenieś je w suche i chłodne miejsce.

W podobny sposób możesz przygotować inne owoce w syropie. Proporcje sprawdzą się w przypadku śliwek, moreli, brzoskwiń, a także poziomek, malin, a nawet jeżyn. Pamiętaj jednak, by do przetworów używać jedynie dojrzałych owoców bez śladów gnicia, obić oraz uszkodzeń. Wówczas twoje przetwory mogą się nie udać. 

Więcej o: