Chyba większość się ze mną zgodzi, że truskawki to najpyszniejsze owoce i jak tylko pojawiają się polskie z gruntu, kuchnie toną w czerwonych owocach. Robimy z nich ciasta, desery, mieszamy z cukrem i śmietaną, przerabiamy na dżemy i mrozimy. Jednak jest jeszcze jeden sposób na truskawki, który warto wypróbować, by nawet w trzaskający mróz cieszyć się ich słodyczą. Truskawki w syropie to świetna przekąska, ale także baza do owocowych deserów i ciast. Jak je zrobić? To chyba jeden z najłatwiejszych przepisów na przetwory z owoców. Musisz jednak zapamiętać proporcje 2:1:2. Babcia mi tłumaczyła, że najlepiej, gdy na dwa kilogramy truskawek przypada jeden kilogram cukru i dwie szklanki wody.
Składniki:
W podobny sposób możesz przygotować inne owoce w syropie. Proporcje sprawdzą się w przypadku śliwek, moreli, brzoskwiń, a także poziomek, malin, a nawet jeżyn. Pamiętaj jednak, by do przetworów używać jedynie dojrzałych owoców bez śladów gnicia, obić oraz uszkodzeń. Wówczas twoje przetwory mogą się nie udać.