To ciasto robi się błyskawicznie. Weź owoce z blatu, zmiksuj i upiecz. Idealne do kawy i na piknik
Link został skopiowany
To ciasto robi się błyskawicznie. Weź owoce z blatu, zmiksuj i upiecz. Idealne do kawy i na piknik
REKLAMA
Joanna Szumilas - Głowacka
Ten przepis z miejsca może stać się twoim ulubionym. To szybkie, łatwe i naprawdę pyszne ciasto, które idealnie sprawdzi się do popołudniowej kawki i na przykład na piknik lub podczas spotkań w większym gronie. Jak zrobić chlebek bananowy? Tutaj nie ma żadnych tajemnych składników ani magicznych zaklęć. Chwila mieszania, resztę robi piekarnik.
HQue123 / Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Nie będzie kłamstwem, gdy powiem, że nie ma niczego lepszego niż pyszne, pachnące, domowe ciasto. Jeśli przy tym jego wykonanie jest banalne i szybkie, to możemy mówić o wyjątkowej przyjemności. Oczywiście przepisów na domowe desery jest bez liku, ale warto mieć pod ręką recepturę, która sprawdzi się zawsze, o każdej porze i dodatkowo pozwoli wykorzystać banany zalegające na blacie. Jak zrobić chlebek bananowy? Tak łatwo chyba jeszcze nie było. Musisz jednak wiedzieć, że banany powinny być mocno dojrzałe. Przydadzą się też dodatki, a biała czekolada to rzecz bardzo ważna.
REKLAMA
Zobacz wideo Odwracane z ciasto bananem i karmelem
Szybki chlebek bananowy. Idealny do kawki i na piknik
Składniki:
4 banany, najlepiej mocno dojrzałe,
2,5 szklanki mąki pszennej, najlepiej typ 500 lub 650,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 pełna łyżeczka sody,
kostka masła, ok. 200 g,
4 większe jajka,
1 niepełna szklanka cukru,
1 łyżka cukru waniliowego,
ok. 3/4 tabliczki białej czekolady,
garść migdałów,
łyżeczka cynamonu.
Szybki chlebek bananowy - sposób wykonania:
Przygotuj miskę i wbij do niej jajka. Zacznij miksować na umiarkowanych obrotach, stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Kiedy uzyskasz gładki kogel-mogel, dodaj rozgniecione widelcem banany.
Do masy cienką strużką wlewaj masło roztopione w rondelku. Miksuj przez 2 minuty, aż składniki się połączą.
Do kolejnej miski przesiej mąkę, dodaj sodę i proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj. Następnie partiami dodawaj suche składniki do masy bananowej, mieszając szpatułką lub mikserem na wolnych obrotach.
Kiedy składniki się połączą i masa będzie nieco gęsta, dodaj migdały skruszone w blenderze i drobno posiekaną białą czekoladę oraz cynamon, jeśli używasz. Możesz dodać także trochę kandyzowanych owoców lub suszonej żurawiny.
Masę przelej do dwóch niewielkich keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez ok. 50-60 minut. Po ostudzeniu polej polewą lub udekoruj lukrem.