Kiedyś po zrobieniu gołąbków zawsze miałam ten sam problem. Zostawała mi miska z drobniejszymi, porwanymi liśćmi albo środkową częścią główki kapusty, której nie dało się już wykorzystać. Wyrzucić szkoda, ale co dalej? Przetestowałam kilka rozwiązań i dziś nie marnuję ani grama. Najczęściej robię z nich kotlety, czasem wrzucam do kapuśniaku, bywa też, że przesmażam z cebulką i jajkiem jak jajecznicę i podaję jako szybką kolację. Czasem siekam je do farszu pierogowego albo zapiekam z tartą bułką i serem. A najlepsze jest to, że wszystko robi się błyskawicznie i smakuje zupełnie inaczej niż klasyczne gołąbki.
Takie kotlety są miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Mają lekko słodkawy smak kapusty i świetnie komponują się z koperkiem i dodatkiem ziół. Można je serwować z ziemniakami lub ryżem. Dodaj do nich odrobinę mięsa mielonego, a będą smaczniejsze.
Składniki (na 6 kotletów):
Kapusta z przyprawami i mięsem może stać się pysznym daniem, które świetnie sprawdzi się jako samodzielny posiłek lub dodatek do obiadu. Do środka dodaj cokolwiek chcesz, zawsze wyjdzie smacznie.
Sposób przygotowania: