• Link został skopiowany

Gołąbki zjedzone, a miska pełna liści. Przygotowałam z nich inne danie. Zrobiło furorę

Co można zrobić z resztek kapusty po gołąbkach? Zwykle zostaje ich sporo, ale są zbyt małe na zawijanie i zbyt dobre na wyrzucenie. Zamiast się zastanawiać, poznaj proste i smaczne sposoby, by je dobrze wykorzystać. Bo pozostałości nie muszą się marnować, mogą znów trafić na talerz.
Kotlety z kapusty
Fot. iStock, peredniankina

Kiedyś po zrobieniu gołąbków zawsze miałam ten sam problem. Zostawała mi miska z drobniejszymi, porwanymi liśćmi albo środkową częścią główki kapusty, której nie dało się już wykorzystać. Wyrzucić szkoda, ale co dalej? Przetestowałam kilka rozwiązań i dziś nie marnuję ani grama. Najczęściej robię z nich kotlety, czasem wrzucam do kapuśniaku, bywa też, że przesmażam z cebulką i jajkiem jak jajecznicę i podaję jako szybką kolację. Czasem siekam je do farszu pierogowego albo zapiekam z tartą bułką i serem. A najlepsze jest to, że wszystko robi się błyskawicznie i smakuje zupełnie inaczej niż klasyczne gołąbki.

Zobacz wideo Gołąbki, czyli polskie sajgonki? Wypróbuj przepis

Kotlety z kapusty po gołąbkach. Pomysł na szybki obiad z tego, co zwykle zostaje

Takie kotlety są miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Mają lekko słodkawy smak kapusty i świetnie komponują się z koperkiem i dodatkiem ziół. Można je serwować z ziemniakami lub ryżem.  Dodaj do nich odrobinę mięsa mielonego, a będą smaczniejsze.

Składniki (na 6 kotletów):

  • 400 g ugotowanej lub blanszowanej białej kapusty,
  • jajko,
  • 100 g mięsa mielonego,
  • 60 g bułki tartej + do obtoczenia,
  • mała cebula,
  • ząbek czosnku,
  • łyżeczka posiekanego koperku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Biała kapusta po gołąbkach. Zamiast do kosza, zamień ją w coś smacznego

Kapusta z przyprawami i mięsem może stać się pysznym daniem, które świetnie sprawdzi się jako samodzielny posiłek lub dodatek do obiadu. Do środka dodaj cokolwiek chcesz, zawsze wyjdzie smacznie.

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw posiekaj resztki kapusty, nie muszą być idealnie równe, ale warto, by kawałki nie były zbyt duże. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na odrobinie oleju, dodaj przeciśnięty czosnek i odstaw do przestudzenia.
  2. W dużej misce połącz kapustę, podsmażoną cebulę z czosnkiem, mięso, jajko, bułkę tartą, koperek oraz przyprawy. Masę dokładnie wymieszaj, powinna dać się łatwo formować. W razie potrzeby dodaj więcej bułki tartej.
  3. Z powstałej masy formuj niewielkie kotleciki, obtocz je w bułce i smaż na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Można też upiec je w nagrzanym do 180°C piekarniku przez ok. 25 minut, obracając w połowie pieczenia.
Więcej o: