• Link został skopiowany

Jak zrobić korniszony? Zanim włożysz ogórki do słoików, zrób myk z wodą, będą chrupiące

Sezon na ogórki dopiero raczkuje, ale w marketach i dobrych sklepach warzywnych już możemy kupić świeże ogórki gruntowe, które aż proszą się, by zrobić z nich przetwory. Jednymi z naszych ulubionych przetworów z ogórków są korniszony i dziś podpowiemy wam, jak je zrobić, żeby były twarde i bosko chrupiące. Myk z wodą bardzo w tym pomaga, ale jest jeszcze coś.
Korniszony to jedne z najpopularniejszych ogórków, które robimy na zimę.
zdjęcie ilustracyjne, Pixabay

Korniszony bezwzględnie powinny się znaleźć na liście przetworów z ogórków do zrobienia latem i dziś zdradzę wam przepis na korniszony, który jeszcze mnie nie zawiódł. Nie zawiódł też mojej mamy i babci, bo ogórki zawsze wychodzą twarde, chrupiące i naprawdę przepyszne. Smaku dodaje im zalewa, wiadomo, ale twardość ogórków zależy od innej rzeczy. Przed włożeniem ich do słoików, przez jakiś czas moczę je w zimnej wodzie. Dzięki temu nawet dużo wcześniej zerwane ogórki nie tracą jędrności, a to jest szczególnie istotne, gdy kupujesz warzywa w markecie i nie masz pewności, kiedy były zrywane. Jest jeszcze druga rzecz. Jeśli będziesz wekować korniszony za długo, najpewniej się pomarszczą i stracą kolor. W tym przypadku wystarczy już 5-7 minut. 

Zobacz wideo Nowoczesna mizeria bez śmietany. Tak robią ją millenialsi

Przepis na korniszony, który nie zawodzi. Z tym mykiem będą twarde i chrupiące

Składniki:

  • 1 kg niewielkich gruntowych ogórków,
  • 1 l wody,
  • 6 łyżek cukru,
  • 1/3 l octu spirytusowego,
  • 2 pełne łyżki soli,
  • 1 główka czosnku,
  • gałązka kopru z kwiatem na każdy słoik, 
  • ziarna gorczycy - łyżeczka na każdy słoik, 
  • ziele angielskie - 5 sztuk, 
  • liście laurowe - 4-5 sztuk.

Chrupiące korniszony - sposób wykonania:

  1. Przygotuj słoiki. Wyparz je i osusz. Na dno każdego z nich dodaj gałązkę kopru, 2 ząbki czosnku oraz łyżeczkę gorczycy.
  2. Ogórki włóż do miski z zimną wodą i mocz je przez około dwie godziny. Pamiętaj, żeby przed moczeniem nie odcinać ogonków. Po wymoczeniu wyczyść ogórki miękką szczoteczką.
  3. Kiedy ogórki się moczą, przygotuj zalewę. Do garnka wlej wodę, dodaj ocet i sól, ziele angielskie oraz liście laurowe. Zagotuj i gorącą zalewą zalej słoiki.
  4. Dno dużego garnka wyłóż ściereczką i włóż zakręcone słoiki. Zalej wodą do ok. 3/4 wysokości i pasteryzuj przez ok. 5-7 minut. Po tym czasie wyjmij słoiki z garnka (ostrożnie, żeby się nie oparzyć) i pozostaw je do całkowitego ostygnięcia.
Więcej o: