Najlepszy paprykarz robię w domu. Używam tych ryb, a makreli nawet nie biorę pod uwagę
Link został skopiowany
Najlepszy paprykarz robię w domu. Używam tych ryb, makreli nawet nie biorę pod uwagę
REKLAMA
Joanna Szumilas - Głowacka
Paprykarz to obok pasztetu i pasty jajecznej ulubione smarowidło do chleba Polaków. Zwykle jednak z braku czasu i wygody stawiamy na paprykarz z puszki z czerwoną etykietą, ale jeśli chcesz zjeść naprawdę pyszny paprykarz, zrób go samodzielnie. Oprócz ryżu i koncentratu najważniejsza jest ryba. Z tymi gatunkami paprykarz jest palce lizać. Makrela niech poczeka na inne przepisy.
VikaGeyder /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Jeśli chodzi o domowy paprykarz, to są dwie szkoły. Jedna zakłada użycie usmażonych lub upieczonych ryb, druga - ryb wędzonych. Nie mam nic do wersji pierwszej, ale moim zdaniem paprykarz z ryb wędzonych jest po prostu dużo smaczniejszy i dziś podpowiem wam, jak go zrobić. Jeśli chodzi o ryby wędzone, Polacy najczęściej stawiają na makrelę. Jest względnie tania i do kupienia w prawie każdym sklepie, ale niestety do paprykarzu pasuje średnio. Zamiast makreli wybierz rybę wędzoną o nieco chudszym mięsie. Polecam szczególnie morszczuka i halibuta - to moje dwa najczęstsze wybory i jeszcze nigdy mnie nie zwiodły. Ich mięso jest delikatne, zwarte i nie tak tłuste, jak mięso makreli, chociaż tego tłuszczu w nich nie brakuje, szczególnie w przypadku halibuta, bo to tłuszcz jest właśnie nośnikiem smaku wędzonych ryb.
REKLAMA
Zobacz wideo Pasta z awokado z fantastycznym sosem. Doskonała do kanapek
Domowy paprykarz lepszy od sklepowego. Z tymi rybami jest wyśmienity
Składniki:
wędzony morszczuk (mięso po oddzieleniu od ości powinno ważyć ok. 400-500 g),
200 g ryżu krótkoziarnistego,
3 niewielkie białe cebule,
1 większa marchewka,
koncentrat pomidorowy,
sól, pieprz, słodka i ostra papryka,
olej do smażenia.
Domowy paprykarz na kanapki - sposób wykonania:
Zacznij od ugotowania ryżu w osolonej wodzie. Następnie odcedź go i przełóż do miski. Pamiętaj, żeby nie gotować ryżu w torebce - to niezdrowe i z pewnością niesmaczne.
Dokładnie oddziel mięso ryby od ości i rozdrobnij. Ja używam do tego widelca, ale mięso wspomnianych ryb jest bardzo delikatne i rozpadnie się nawet pod naciskiem dłoni.
Cebulę drobno posiekaj. Na dużej patelni rozgrzej kilka łyżek oleju i zeszklij cebulę. Powinna być niemal przezroczysta, ale nie brązowa.
Kiedy się podsmaży, dodaj marchewkę startą na tarce. Lekko osól i wlej odrobinę wody, by marchewka udusiła się do miękkości.
Do podduszonych warzyw dodaj mięso z ryby, ugotowany ryż, koncentrat pomidorowy (4 płaskie łyżki powinny wystarczyć) i przyprawy. Dokładnie wymieszaj i już możesz delektować się domowym smarowidłem, jednak lepiej poczekać aż ostygnie i "nabierze mocy".