Miód nawłociowy - właściwości i cena. Na co pomaga miód z nawłoci?

Miód nawłociowy to stosunkowo nowa odmiana miodu. Powstaje on z nektaru nawłoci pospolitej, zwanej też mimozą, złotą rózgą lub złotą dziewicą. Sprawdzamy, jakie są jego właściwości i czym się wyróżnia.

Miód nawłociowy: właściwości

Nie tylko z uwagi na niezwykłe walory smakowe ceniony jest miód nawłociowy. Właściwości lecznicze tego miodu trudno przecenić. W skład miodu nawłociowego wchodzą flawonoidy (rutyna i kwercetyna), olejki eteryczne, garbniki, saponiny, kwasy organiczne, substancje bakteriobójcze, witaminy, mikroelementy i sole mineralne. Dzięki temu składowi miód nawłociowy stosowany jest w profilaktyce i leczeniu układu moczowego, z uwagi na silne działanie bakteriobójcze, moczopędne, przeciwzapalne i rozkurczowe. Sięga się po niego zwłaszcza w skąpomoczu, kamicy nerkowej, a także przy problemach z gruczołem prostaty. Dzięki wysokiej aktywności antybiotycznej warto podawać go w przeziębieniu, grypie i infekcjach górnych dróg oddechowych (leczeniu sprzyjają też właściwości napotne miodu). Miód nawłociowy wpływa na wzmocnienie odporności organizmu oraz jego regenerację - polecany jest osobom narażonym na dużą ilość stresu i wyczerpanie fizyczne organizmu. Dzięki zawartości kwercetyny i rutyny, które wzmacniają naczynia krwionośne, wpływa pozytywnie na układ krwionośny. Posiada właściwości przeciwkrwotoczne, polecany jest w niewielkich krwawieniach z przewodu pokarmowego, przy łagodzeniu nadżerek oraz wrzodów żołądka i dwunastnicy. Wykazuje korzystne działanie na ciśnienie tętnicze i często je obniża. Stosowany jest pomocniczo w zaburzeniach krążenia kończyn dolnych i żylakach. Ceniony jest również z uwagi na swoje działanie żółciopędne, wspomaga usuwanie szkodliwych produktów przemiany materii. Polecany jest również w przypadku nadmiernej fermentacji jelitowej. Jego działanie bakteriobójcze sprzyja łagodzeniu stanów zapalnych skóry, jej oczyszczaniu i poprawie kondycji skóry. Miód nawłociowy stosowany jest też w kosmetyce, jako składnik maseczek, odżywek do włosów, peelingów do ciała i pomadek do ust. Dodaje się go również do kąpieli leczniczych.

Miód nawłociowy: jak spożywać?

Kiedy już zakupimy miód nawłociowy, jak spożywać to źródło cennych składników? Najlepiej regularnie, by odczuć jego pozytywny wpływ na organizm. Miód nawłociowy może być stosowany jako dodatek do wielu potraw. Świetnie sprawdzi się w różnego rodzaju daniach: z płatkami, owsianką, naleśnikami, kanapkami, owocami, jogurtem naturalnym czy do wypieków. Warto nim zastąpić cukier, słodzić nim kawę lub herbatę. Pamiętać jednak należy, by napój nie był zbyt gorący. Aby w pełni zachować właściwości prozdrowotne miodu, temperatura napoju powinna wynosić poniżej 40 stopni Celsjusza. Szczególnie korzystnie jest przyjmować go jako roztwór z wodą, bowiem substancje organiczne w nim zawarte stają się lepiej przyswajalne po rozpuszczeniu w wodzie. Nie należy jednak spożywać więcej niż 40 gramów miodu nawłociowego dziennie. Ostrożność powinny też zachować osoby odchudzające się oraz chorzy na cukrzycę, gdyż ten rodzaj miodu jest wysokokaloryczny i cechuje się wysokim indeksem glikemicznym.

Zobacz wideo W Kobyłce powstaje papier, który kochają pszczoły

Miód nawłociowy: jak rozpoznać?

Jakie cechy charakterystyczne ma miód nawłociowy? Jak rozpoznać, że mamy do czynienia z tym właśnie rodzajem miodu? Na pewno wyróżnia go przyjemny aromat kwiatów nawłoci oraz dość słodki smak z wyczuwalną charakterystyczną kwaśno-gorzką nutą. W stanie płynnym miód nawłociowy ma jasnożółtą barwę, od słomkowożółtej po jasnobursztynową. Bardzo szybko się krystalizuje. Wówczas jego kolor staje się jaśniejszy a konsystencja na tyle kremowa, że łatwo daje się rozsmarować na pieczywie. Warto wiedzieć, że należy go przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiczku w niższej temperaturze niż inne rodzaje miodów.

Miód nawłociowy: cena

Ile kosztuje miód nawłociowy? Cena tego rodzaju miodu nie należy do najniższych, ponieważ miód nawłociowy jest trudniej dostępny niż inne rodzaje miodów. Chociaż nawłoć jest dość popularną rośliną, szczególnie w Małopolsce i na Podkarpaciu, to jest ona bardzo cenna dla pszczół, gdyż z uwagi na późny okres kwitnienia (na przełomie sierpnia i września, aż do późnej jesieni, a czasem nawet do pierwszych przymrozków) pomaga im przetrwać zimę. Z tego względu pszczelarze nie mogą pozyskać zbyt dużo miodu nawłociowego, gdyż dużą jego część muszą pozostawić jako zimowy zapas pokarmu dla pszczół. W tej sytuacji nie powinno nas zatem dziwić, że za kilogram miodu nawłociowego przyjdzie nam zapłacić powyżej 60 złotych.

Zobacz też: Rodzaje miodu - jakie rodzaje miodu można wyróżnić? Dowiedz się, z czego robi się miód i od czego zależy jego smak

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.