Miód wrzosowy - właściwości i cena. Na co jest dobry i jak spożywać ten rodzaj miodu?

Miód wrzosowy to jeden z najbardziej cenionych produktów pszczelich. Jego pozyskiwanie przynosi sporo trudności i jest dość pracochłonne, co też przekłada się na jego dosyć wysoką cenę. Przekonaj się, jakie ma właściwości, co go charakteryzuje i ile będziesz musiał za niego zapłacić.

Miód wrzosowy: właściwości

Co zawiera w sobie miód wrzosowy? Właściwości, które wielu bardzo sobie ceni, zawdzięcza bogactwu pożytecznych składników. Wśród nich należałoby wymienić:

  • witaminę A i witaminy z grupy B, witaminę C oraz PP;
  • enzymy;
  • flawonoidy;
  • minerały: wapń, potas, fosfor, magnez;
  • kwas foliowy;
  • kwas pantotenowy;
  • acetylocholinę.

Miód wrzosowy ma też łatwo przyswajalne białko.

Dzięki wszystkim zgromadzonym elementom miód wrzosowy zdradza następujące właściwości:

  • działa moczopędnie, wpierając układ moczowy (u mężczyzn zmniejsza ryzyko rozwoju chorób prostaty);
  • działa antyseptycznie;
  • wspiera układ trawienny w przypadku stanów zapalnych jelit lub żołądka;
  • przeciwdziała zaparciom i biegunce;
  • zwalcza bakterie i wirusy, stymulując układ immunologiczny człowieka;
  • koi ból gardła i zmniejsza stan zapalny jamy ustnej;
  • dzięki obecności witamin z grupy B, może pozytywnie wpływać także na układ nerwowy;
  • redukuje stres.

Miód wrzosowy: jak rozpoznać?

Czym charakteryzuje się miód wrzosowy? Jak rozpoznać ten konkretny rodzaj miodu? Na pewno po specyficznym smaku. Mimo naturalnej, miodowej słodyczy, obecna jest w nim również nutka goryczy, właściwa wrzosowemu nektarowi. Choć można go określić jako ostry, ma w sobie również sporo delikatności, która ujęła już wielu jego miłośników. Uwagę zwraca ponadto jego silny zapach, kojarzący się z kwiatami wrzosu.

Kiedy miód wrzosowy jest jeszcze płynny, ma rubinowo-brązową barwę, a jednocześnie formę zbliżoną do galaretki. Dzieje się tak, ponieważ zawiera w sobie wiele dekstryn i białka. W momencie, gdy proces jego krystalizacji się zakończy, miód nabiera masłowatej, a zarazem nieco ziarnistej konsystencji. Jego kolor może też mieć w sobie nieco więcej z miedzi.

Zobacz wideo W Kobyłce powstaje papier, który kochają pszczoły

Miód wrzosowy: jak spożywać?

Kupiłeś miód wrzosowy? Jak spożywać tę odmianę miodu? Możesz nią słodzić herbatę lub kawę, używać zamiast cukru. Miód wrzosowy jest na tyle aromatyczny, że świetnie sprawdzi się też jako dodatek do sosów, którymi polejesz mięso czy do przygotowania miodowej zalewy. Można go także dodać do musli czy płatków owsianych lub zjeść z jogurtem naturalnym. Świetnie też nada się do wzmocnienia smaku niejednego deseru.

Miód wrzosowy: cena

Interesuje Cię miód wrzosowy? Cena tej odmiany jest dosyć wysoka. Za kilogramowy słoik tego produktu należy zapłacić od 70 nawet do 110 złotych. Pamiętaj, by zawsze wybierać miody ze sprawdzonych pasiek, bo te gwarantują najlepszą jakość i są w pełni naturalne.

Dlaczego miód wrzosowy należy do jednych z najdroższych odmian? Musisz wiedzieć, że w naszym kraju nie występuje zbyt wiele rozległych wrzosowisk, na których pszczoły mogłyby zbierać pyłek. Wrzosy kwitną od sierpnia do października, a wówczas panują dość niekorzystne warunki do przeprowadzenia zbioru miodu.

Zobacz też: Miód nawłociowy - jakie ma zastosowanie, ile kosztuje i po czym go rozpoznasz?

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.