Co zawiera w sobie miód wrzosowy? Właściwości, które wielu bardzo sobie ceni, zawdzięcza bogactwu pożytecznych składników. Wśród nich należałoby wymienić:
Miód wrzosowy ma też łatwo przyswajalne białko.
Dzięki wszystkim zgromadzonym elementom miód wrzosowy zdradza następujące właściwości:
Czym charakteryzuje się miód wrzosowy? Jak rozpoznać ten konkretny rodzaj miodu? Na pewno po specyficznym smaku. Mimo naturalnej, miodowej słodyczy, obecna jest w nim również nutka goryczy, właściwa wrzosowemu nektarowi. Choć można go określić jako ostry, ma w sobie również sporo delikatności, która ujęła już wielu jego miłośników. Uwagę zwraca ponadto jego silny zapach, kojarzący się z kwiatami wrzosu.
Kiedy miód wrzosowy jest jeszcze płynny, ma rubinowo-brązową barwę, a jednocześnie formę zbliżoną do galaretki. Dzieje się tak, ponieważ zawiera w sobie wiele dekstryn i białka. W momencie, gdy proces jego krystalizacji się zakończy, miód nabiera masłowatej, a zarazem nieco ziarnistej konsystencji. Jego kolor może też mieć w sobie nieco więcej z miedzi.
Kupiłeś miód wrzosowy? Jak spożywać tę odmianę miodu? Możesz nią słodzić herbatę lub kawę, używać zamiast cukru. Miód wrzosowy jest na tyle aromatyczny, że świetnie sprawdzi się też jako dodatek do sosów, którymi polejesz mięso czy do przygotowania miodowej zalewy. Można go także dodać do musli czy płatków owsianych lub zjeść z jogurtem naturalnym. Świetnie też nada się do wzmocnienia smaku niejednego deseru.
Interesuje Cię miód wrzosowy? Cena tej odmiany jest dosyć wysoka. Za kilogramowy słoik tego produktu należy zapłacić od 70 nawet do 110 złotych. Pamiętaj, by zawsze wybierać miody ze sprawdzonych pasiek, bo te gwarantują najlepszą jakość i są w pełni naturalne.
Dlaczego miód wrzosowy należy do jednych z najdroższych odmian? Musisz wiedzieć, że w naszym kraju nie występuje zbyt wiele rozległych wrzosowisk, na których pszczoły mogłyby zbierać pyłek. Wrzosy kwitną od sierpnia do października, a wówczas panują dość niekorzystne warunki do przeprowadzenia zbioru miodu.
Zobacz też: Miód nawłociowy - jakie ma zastosowanie, ile kosztuje i po czym go rozpoznasz?