Chcesz wiedzieć, jakie cechy charakterystyczne ma miód lawendowy? Właściwości tego specjału, podobnie jak innych produktów pszczelich, są powszechnie bardzo cenione. Najpierw warto jednak, byś poznał ogólną charakterystykę miodu lawendowego i uświadomił sobie, po co dokładnie sięgasz.
Jak nietrudno się domyślić, miód tego rodzaju pozyskuje się z kwiatów lawendy wąskolistnej, czyli Lavandula angustifolia, zwanej także lawendą wonną. Na pewno widziałeś ją chociaż raz – wyróżnia się ona specyficznymi, drobnymi kwiatami o fioletowobłękitnej barwie. Miód lawendowy jest więc zaliczany do rodziny miodów nektarowych. Dużą popularnością cieszy się szczególnie w krajach basenu Morza Śródziemnego, ponieważ tam znajdują się największe pola lawendy.
Miód lawendowy zawiera w sobie takie pożądane składniki, jak:
A jakie działanie prozdrowotne wykazuje? Miód lawendowy odpowiada między innymi za:
Zainteresował Cię miód lawendowy? Jak spożywać ten produkt? Miód ten można oczywiście z powodzeniem wykorzystywać w kuchni, jako dodatek do ciast i różnego rodzaju deserów. Może stanowić składnik owsianki lub naleśników. Doskonale nada się ponadto jako wzbogacenie dla orzeźwiającej letniej lemoniady.
Chcesz jeszcze bliżej poznać miód lawendowy? Jak rozpoznać tę odmianę? Jego barwa może być bardzo różnorodna. W płynnej postaci może być zarówno jasnożółty czy złocisty, jak i herbaciany. Z kolei po procesie krystalizacji miód ten staje się zdecydowanie jaśniejszy. Na pewno zwrócisz uwagę na jego delikatny, kwiatowy zapach.
W smaku miodu lawendowego wyraźna jest nuta słodyczy, połączona z charakterystycznym, złożonym aromatem kwiatów lawendy. Możesz także wyczuć odrobinę korzennej goryczki, właściwej właśnie tej odmianie miodu.
Ile kosztuje miód lawendowy? Cena tej odmiany miodu jest całkiem wysoka: za słoiczek zawierający 250 gramów tego produktu przyjdzie Ci zapłacić od 20 do nawet 35 złotych. A to wszystko dlatego, że miód z lawendy w naszym kraju nie jest aż tak popularny, jak wiele innych rodzajów miodu nektarowego. W związku z tym, że trudno go wyprodukować w Polsce, ponieważ jest do dyspozycji bardzo mało pól lawendy uprawnej, sprowadza się go z innych państw – głównie z Włoch, Francji, Portugalii czy Hiszpanii.
Zobacz też: Miód wielokwiatowy: popularny lek na każde zło