Miód lawendowy - idealny nie tylko do smażonego kurczaka. Co warto o nim wiedzieć?

Miód lawendowy to jedna z odmian miodu, którego mogą spróbować amatorzy słodkich smaków. Jednocześnie sięga się po niego również ze względu na jego prozdrowotne właściwości. Sprawdź, czym się wyróżnia na tle innych rodzajów miodu i poznaj jego cenę.

Miód lawendowy: właściwości

Chcesz wiedzieć, jakie cechy charakterystyczne ma miód lawendowy? Właściwości tego specjału, podobnie jak innych produktów pszczelich, są powszechnie bardzo cenione. Najpierw warto jednak, byś poznał ogólną charakterystykę miodu lawendowego i uświadomił sobie, po co dokładnie sięgasz.

Jak nietrudno się domyślić, miód tego rodzaju pozyskuje się z kwiatów lawendy wąskolistnej, czyli Lavandula angustifolia, zwanej także lawendą wonną. Na pewno widziałeś ją chociaż raz – wyróżnia się ona specyficznymi, drobnymi kwiatami o fioletowobłękitnej barwie. Miód lawendowy jest więc zaliczany do rodziny miodów nektarowych. Dużą popularnością cieszy się szczególnie w krajach basenu Morza Śródziemnego, ponieważ tam znajdują się największe pola lawendy.

Miód lawendowy zawiera w sobie takie pożądane składniki, jak:

  • flawonoidy, w tym kemferol i luteolinę;
  • kwasy organiczne: cytrynowy i jabłkowy;
  • enzymy, w tym alfa-amylazę i beta-amylazę;
  • terpeny, w tym pinen, borneol i geraniol;
  • minerały, w tym cynk, żelazo, selen i potas;
  • witaminy z grupy B.

A jakie działanie prozdrowotne wykazuje? Miód lawendowy odpowiada między innymi za:

  • wsparcie przy infekcjach organizmu i w przeziębieniu, szczególnie w przypadku chorób układu oddechowego;
  • kojenie stresu i dolegliwości bólowych, a także wzmocnienie w przypadku przedłużającego się zmęczenia i wyczerpania organizmu;
  • pomoc przy niestrawności i wsparcie dla jelit, żołądka oraz wątroby;
  • wsparcie dla pracy serca i zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego (działa rozkurczowo);
  • wsparcie procesu gojenia w przypadku ran i skaleczeń;
  • łagodzenie podrażnień skóry i hamowanie procesu starzenia.

Miód lawendowy – jak spożywać?

Zainteresował Cię miód lawendowy? Jak spożywać ten produkt? Miód ten można oczywiście z powodzeniem wykorzystywać w kuchni, jako dodatek do ciast i różnego rodzaju deserów. Może stanowić składnik owsianki lub naleśników. Doskonale nada się ponadto jako wzbogacenie dla orzeźwiającej letniej lemoniady.

Zobacz wideo W Kobyłce powstaje papier, który kochają pszczoły

Miód lawendowy – jak rozpoznać?

Chcesz jeszcze bliżej poznać miód lawendowy? Jak rozpoznać tę odmianę? Jego barwa może być bardzo różnorodna. W płynnej postaci może być zarówno jasnożółty czy złocisty, jak i herbaciany. Z kolei po procesie krystalizacji miód ten staje się zdecydowanie jaśniejszy. Na pewno zwrócisz uwagę na jego delikatny, kwiatowy zapach.

W smaku miodu lawendowego wyraźna jest nuta słodyczy, połączona z charakterystycznym, złożonym aromatem kwiatów lawendy. Możesz także wyczuć odrobinę korzennej goryczki, właściwej właśnie tej odmianie miodu.

Miód lawendowy: cena

Ile kosztuje miód lawendowy? Cena tej odmiany miodu jest całkiem wysoka: za słoiczek zawierający 250 gramów tego produktu przyjdzie Ci zapłacić od 20 do nawet 35 złotych. A to wszystko dlatego, że miód z lawendy w naszym kraju nie jest aż tak popularny, jak wiele innych rodzajów miodu nektarowego. W związku z tym, że trudno go wyprodukować w Polsce, ponieważ jest do dyspozycji bardzo mało pól lawendy uprawnej, sprowadza się go z innych państw – głównie z Włoch, Francji, Portugalii czy Hiszpanii.

Zobacz też: Miód wielokwiatowy: popularny lek na każde zło

Więcej o:
Copyright © Agora SA