Miód wielokwiatowy - właściwości i cena. Na co się go stosuje i jak go spożywać?

Miód wielokwiatowy cieszy się sporą popularnością. Dzieje się tak nie tylko ze względu na dość ciekawy, choć zróżnicowany smak, ale i jego właściwości prozdrowotne. Poznaj charakterystykę tej odmiany miodu, a przy okazji dowiedz się, ile kosztuje.

Miód wielokwiatowy: właściwości

Jednym z częściej spotykanych miodów w Polsce jest miód wielokwiatowy. Właściwości prozdrowotne, jakie zdradza, sprawiają, że często gości w naszych domach. Musisz jednak wiedzieć, że zależą one od tego, z mieszanki jakich miodów został przygotowany. Oczywiście, tak jak inne miody, zawiera w sobie:

  • glukozę;
  • fruktozę;
  • kwasy: cytrynowy i jabłkowy;
  • witaminy: A, C oraz witaminy z grupy B;
  • minerały: wapń, magnez, krzem, fosfor.

Miód wielokwiatowy przede wszystkim wykazuje działanie:

  • zapobiegające alergiom na pyłki (jeśli masz alergię i będziesz jeść miód w okresie jesiennym i zimowym, zdołasz się uodpornić na uczulające Cię pyłki, ponieważ w ten sposób wystawiasz się na alergen regularnie i tym samym przyzwyczajasz się do niego. Terapię miodem należy jednak skonsultować z lekarzem);
  • wspomagające zmęczony organizm (dzięki dużej ilości glukozy, miód wielokwiatowy daje porządny zastrzyk energii, co pozwala poradzić sobie ze zmęczeniem fizycznym);
  • redukujące stres (poprawi także Twoją kondycję psychiczną, jeśli tego właśnie będziesz potrzebował);
  • wspomagające układ sercowo-krążeniowy (przeciwdziała miażdżycy, a także rozwojowi choroby wieńcowej; poprawia krążenie, a ponadto obniża ciśnienie krwi);
  • wspomagające przy dolegliwościach woreczka żółciowego;
  • detoksykacyjne;
  • wspomagające układ odpornościowy, szczególnie w okresie przeziębień oraz częstych zachorowań na grypę.

Miód wielokwiatowy – jak spożywać?

Masz już w domu miód wielokwiatowy? Jak spożywać ten rodzaj miodu? Czysty miód wielokwiatowy sprawdzi się przede wszystkim jako dodatek do wszelkiego rodzaju deserów i przekąsek. Możesz nim polać gofry, naleśniki, a także zjeść na chlebie. Jeśli natomiast zależy Ci na jego właściwościach prozdrowotnych, możesz sięgnąć po łatwą do przygotowania miksturę: do letniej wody dodaj płaską łyżkę miodu, rozmieszaj i poczekaj, aż się rozpuści. Tak przygotowany specyfik wypij z rana, na czczo.

Zobacz wideo Miód jest lepszy od cukru przetworzonego?

Miód wielokwiatowy – jak rozpoznać?

Czym wyróżnia się miód wielokwiatowy? Jak rozpoznać ten rodzaj miodu? Trzeba pamiętać, że jest to mieszanka miodów nektarowych pozyskana z pyłków różnych kwiatów. W związku z tym, musisz wiedzieć, że różne miody wielokwiatowe będą nieco odmienne pod względem barwy, zapachu, a nawet smaku.

Zwykle okazuje się, że miody pozyskiwane z nektaru kwiatów wiosennych mają jaśniejszy kolor (może być na przykład jasnożółta bądź jasnozielona) i subtelniejszy smak. Letnie, a także te wczesnojesienne miody wielokwiatowe mają z kolei ciemniejsza barwa (ciemnozłota, czy nawet brązowa), intensywniejszy smak, z większą ilością słodyczy.

Miód wielokwiatowy: cena

Zastanawiasz się, czy kupić miód wielokwiatowy? Cena tego produktu pszczelego to około 40-45 zł za litrowy słoik. Najlepiej, jeśli sięgniesz po miód ze sprawdzonej pasieki, ponieważ wtedy zyskasz pewność, że sięgasz po autentyczny produkt wysokiej jakości.

Zobacz też: Rodzaje miodu - poznaj właściwości i cechy najpopularniejszych miodów

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.