Grudniowa owsianka pełna kolorowych niespodzianek. Puść wodze fantazji i połącz te smaki

Przepis na grudniową owsiankę nie tylko przyjemnie rozgrzewa brzuch, syci, ale i obłędnie smakuje. Wszystko to za sprawą kremowego i aromatycznego dodatku w postaci pieczonego warzywa. Nie obejdzie się też bez słodkich akcentów, orzechów i roślinnego mleka - takie zestawienie zasmakuje każdemu.

Kto powiedział, że owsianka musi być nudna? Kultowe, zdrowe śniadanie można przygotować na milion sposobów, to jednak ten zimowy robi największą furorę. Owocowy dodatek podkreśla smak, podobnie jak słodkie dodatki i zimowe przyprawy. Takie śniadanie nie tylko da energii na kilka długich godzin, ale i dostarczy cennych witamin, a do tego niebiańsko smakuje! 

Zobacz wideo Fit śniadania, z którymi dobrze zaczniesz swój dzień [PRZEPISY]

Grudniowa owsianka z karmelizowanym owocem to śniadaniowy hit

Zdrową owsiankę jedni kochają, inni zaś darzą nienawiścią, jeszcze od czasów dzieciństwa. Właśnie dlatego warto podkreślić ją nietypowymi dodatkami. To nada klasyce zimowego twistu i zasmakuje nawet najbardziej wymagającym. Miseczka pełna mocy i obłędnych akcentów jest banalnie prosta, tania i zajmuje zaledwie kilka minut naszej pracy. 

Jeśli chcemy uniknąć śniadaniowej papki, warto postawić na dobry nabiał i ciekawe dodatki. Nasza grudniowa wersja jest wzbogacona i karmelizowane banany, które zapewnią źródło energii i powalającą słodycz. Nie brakuje też orzechów, miodu i wiórków kokosowych. Aby jeszcze bardziej podkreślić zimowe smaki, warto dodać też odrobinę cynamonu, który wzmocni nasz organizm i nada całości charakterystycznego wyrazu. 

Przepis na obłędną owsiankę grudniowa - solidna porcja dodatków to podstawa

Składniki: 

  • 80 g płatków owsianych,
  • banan,
  • 300 ml mleka lub np. mleka migdałowego czy kokosowego,
  • 25 g oleju kokosowego,
  • 30 ml syropu klonowego lub miodu,
  • łyżeczka cynamonu mielonego,
  • 20 g migdałów. 

Sposób przygotowania: 

  1. Płatki owsiane i mleko przełóż do garnka. Gotuj przez około pięć minut - warto jednak dokładnie sprawdzić na opakowaniu naszego produktu czas gotowania. 
  2. Teraz pora na nasze banany. Pokrój owoc w kostkę, Na patelni rozgrzej olej kokosowy, dodaj cynamon, miód lub syrop karmelowy i dodaj banana. Smaż na średnim ogniu, aż masa zacznie gęstnieć, a banan ładnie się zarumieni. 
  3. Połowę bananów dodaj do owsianki. Wszystko ładnie zamieszaj. Drugą połowę estetycznie ułóż na wierzchu. Całość udekoruj wiórkami i migdałami. Warto jeszcze dodać szczyptę cynamonu i gotowe! Więcej słodkich przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Więcej o: