Tak prostego deseru jeszcze nie było. Wystarczy, że ułożysz banany na patelni i zalejesz ciastem

Chodzi za tobą coś słodkiego, ale nie chcesz marnować czasu na długie, monotonne przygotowania wyszukanych wypieków? Postaw na ekspresowe ciast z patelni, które zawsze się udaje i smakuje bezkonkurencyjnie. Wystarczy pokroić banana, ułożyć w naczyniu i zalać masą - efekt wow gwarantowany podobnie jak idealny, słodki smak.

Domowe ciasta i desery to najlepszy sposób na osłodzenie jesiennej chandry i polepszenie humoru. Niestety nie zawsze mamy czas i możliwość, by przygotować klasyczne przepisy jak szarlotka, tarta czy placek ze śliwkami. Wówczas warto postawić na inny rarytas, również z dodatkiem owoców - mowa tu o cieście z patelni z bananowym twistem. 

Ciasto z patelni - gotowe w kilka chwil, a smakuje rewelacyjnie 

Czasami, gdy najdzie nas ochota na słodycze, warto postawić na łakocie domowej roboty. Wówczas nie tylko zaoszczędzimy na wydawaniu w drogich cukierniach, ale także ograniczymy pochłanianie sklepowych, napompowanych chemią batoników i ciastek, którym raczej do ideału daleko. Warto zatem poznać przepis na ekspresowe ciasto z patelni w najprostszym na świecie wydaniu. 

Do przygotowania bananowego ciasta nie trzeba wiele. Wystarczy kilka składników, które niemal każdy znajdzie w lodówce i gotowe. Zaczynamy od banana, którego kroimy w plasterki i układamy na dnie patelni. Później przygotowujemy ciasto i zalewamy nim owoc. Całość pieczemy pod przykryciem przez 20 minut. Potem czasie nasz deser jest gotowy do podania - najlepiej smakuje serwowany jeszcze na ciepło z dodatkiem cukru pudru. 

Zobacz wideo Ekspresowe ciasto ze śliwkami na oleju

Przepis na bananowe ciasto z patelni - gotowe w mniej niż pół godziny

Składniki: 

  • 2 banany,
  • duże jajko,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 10 ml octu,
  • 30 ml oleju rzepakowego,
  • 160 ml mleka,
  • 60 g cukru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ekstrakt waniliowy,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania: 

  1. Na początku pokój banana w plasterki. Na dnie patelni rozsyp odrobinę cukru po czy pokładaj na kryształkach pokrojony owoc - plastry powinny być ułożone estetycznie. 
  2. Teraz pora na nasze ciasto. W miseczce połącz jaja, cukier, olej i ekstrakt waniliowy. Następnie dodaj do masy mleko, sól, mąkę i proszek do pieczenia.
  3. Gdy już uzyskamy gładką masę, wracamy do patelni. Wlej ciasto do naczynia i postaw je na palniku lub płycie indukcyjnej.
  4. Ciasto piecz przez 20 minut pod przykryciem, ustawiając minimalną moc palnika.
  5. Po tym czasie ostrożnie obróć placek i podpiekaj jeszcze przez pięć minuty.
  6. Na koniec wystarczy delikatnie przełożyć ciasto na talerz, delikatnie je przestudzić, po tym czasie kroić i serwować z cukrem pudrem. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.