Domowe ciasta i desery to najlepszy sposób na osłodzenie jesiennej chandry i polepszenie humoru. Niestety nie zawsze mamy czas i możliwość, by przygotować klasyczne przepisy jak szarlotka, tarta czy placek ze śliwkami. Wówczas warto postawić na inny rarytas, również z dodatkiem owoców - mowa tu o cieście z patelni z bananowym twistem.
Czasami, gdy najdzie nas ochota na słodycze, warto postawić na łakocie domowej roboty. Wówczas nie tylko zaoszczędzimy na wydawaniu w drogich cukierniach, ale także ograniczymy pochłanianie sklepowych, napompowanych chemią batoników i ciastek, którym raczej do ideału daleko. Warto zatem poznać przepis na ekspresowe ciasto z patelni w najprostszym na świecie wydaniu.
Do przygotowania bananowego ciasta nie trzeba wiele. Wystarczy kilka składników, które niemal każdy znajdzie w lodówce i gotowe. Zaczynamy od banana, którego kroimy w plasterki i układamy na dnie patelni. Później przygotowujemy ciasto i zalewamy nim owoc. Całość pieczemy pod przykryciem przez 20 minut. Potem czasie nasz deser jest gotowy do podania - najlepiej smakuje serwowany jeszcze na ciepło z dodatkiem cukru pudru.
Składniki:
Sposób przygotowania: